Tetszett a cikk?

A Covid vagy éppen az egekbe szökő infláció az emberek jó részét ösztönözte arra, hogy gondolja újra a pénzügyeit. Legyen szó egy vésztartalékról vagy egy középtávú célról, a megtakarítás biztonságot ad, ugyanakkor nem mindenki tudja, hogyan vágjon bele a spórolásba. Ebben segítünk az alábbi tippekkel.

Az elmúlt évek pandémiás nehézségei vagy többek között az energiaválság okozta infláció nehéz helyzetbe hozta a magyarokat. A 2023-as elemzések alapján minimálisan csökkent a megtakarítással rendelkezők és a hosszú távra tervezők aránya. Az élet drágább lett, és nem mindenki készült fel arra, hogyan maradjon talpon a pénzügyileg megterhelőbb években. Sokan még mindig a „párnájuk alatt”, készpénzben tartják a legbiztonságosabbnak a gyűjtögetést, pedig, ha valamit megtanultunk mostanában, az az, hogy a pénzügyi tudatosság elengedhetetlen.

Van, aki legyint a megtakarítás gondolatára, hogy most nem fér bele a kiadásaiba, mások készpénzben vagy a számlájukon hagyják a spórolt pénzüket, ahol bármikor hozzáférhetnek – sok esetben kitéve ezt az összeget az esetleges kibertámadásoknak, internetes csalásoknak is. Megtakarítani azonban a legtöbb esetben lehet, hiszen nem kell feltétlenül óriási összegekre gondolni és azt se felejtsük el, hogy mekkora nyugalmat adhat nekünk és a családunknak, ha van hova nyúlni, amikor baj van, vagy ha sikerült elérnünk a középtávú terveinket.

Tűzzünk ki egy célt!

Ahhoz, hogy belevágjunk egy nagyobb összegű megtakarításba, meg kell határoznunk, hogy mire gyűjtünk. Nem árt, ha van egy vésztartalékunk és ezentúl kitűzhetünk olyan célokat is, amikre a napi költések mellett nem igazán futja. Ez lehet egy komolyabb utazás, egy nagyobb műszaki beruházás, felújítás, autóvásárlás, a felnőtté válás anyagi kihívásai, esetleg a család bővülése – a lényeg, hogy jelöljük ki, nagyjából mennyit szeretnénk félretenni havonta. Az OTP internet- és mobilbankban elérhető Persely segítségével az ügyfelek kis összegeket is tudnak félretenni, melyekhez különböző célokat is rendelhetnek.

Egy tavaly megjelent kutatás alapján a megkérdezettek 96 százaléka válaszolta, hogy spórol, elkezdte visszafogni költéseit, és 63 százaléka gondolja, hogy a nehéz helyzet miatt egyre fontosabb félretenni.1 A felmérésből kiderült, hogy a megtakarítási célok között a legfontosabb a váratlan helyzetekre képzett anyagi tartalék, ami alátámasztja, hogy az embereknek mennyire fontos a rugalmasság, illetve a likviditás. Az azonban látszik, hogy a magyar lakosság általánosságban viszonylag kevés pénzügyi terméket ismer, pedig egy-egy nagyobb célnál már mindenképpen érdemes körbejárnunk a lehetőségeinket, és az anyagi helyzetünkhöz mérten nem árt egy rendszeres megtakarítási programot elindítani.

Minden forint számít

A pénzügyi tudatossággal és a spórolással foglalkozó cikksorozatunk első részében pont a kezdeti lépésekkel, és azzal foglalkoztunk, hogyan induljunk el apránként a megtakarítás útján – erre kínálhat megoldást például az OTP InternetBankban és MobilBankban elérhető Persely funkció, ahova rugalmasan vezethetjük át a pénzünket. A kisebb összegek viszont a hosszabb távú céljainknál sem elhanyagolhatóak, éppen ezért kezdetnek mindenképpen vegyük át, mire is költünk egy hónapban.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a jelenlegi anyagi helyzetünk egyszerűen nem engedi meg nekünk, hogy most vágjunk bele egy hosszabb távú megtakarítási projektbe, ugyanakkor lehet, hogy csak egy kis átcsoportosításra van szükség. Ha összegezzük a költéseinket, könnyebben átláthatjuk, hogy mely tételek fölöslegesek vagy olyanok, amikről szívesen lemondunk a nemesebb cél érdekében. A tervezés után pedig jöhet a kutatómunka, amit a legegyszerűbben az internetbankunkban vagy mobilbankunkban kezdhetünk. Itt könnyen átláthatjuk a lehetőségeinket, és sok esetben online is intézhetjük az ügyeinket.

Plusz pénz, extra megtakarítás

Amikor kiszámoljuk, hogy mennyit tudunk egy havi megtakarításra szánni, lényeges, hogy olyan összeget határozzunk meg, amit előreláthatólag biztosan tudunk vállalni a futamidő végéig. Ez lehet akár öt vagy harminc év, attól függően, hogy mit szeretnénk megvásárolni, miről szeretnénk gondoskodni. Havi tíz-húszezer forintos összegekkel már bátran elindulhatunk, és az is segít, ha a háztartásunkba extrán befolyó pénzeket nem éljük fel azonnal.

Egy-egy prémium vagy különmunka remekül tud jönni a családi kasszába, de az se rossz, ha el tudjuk tenni az extrán befolyt összegeket. Gyűjthetjük ezeket a kisebb-nagyobb összegeket külön vagy hozzátehetjük az amúgy is gyarapodó megtakarításunkhoz, hogy hamarabb célt érjünk. Az ugyancsak segíthet, hogy a készpénzes pluszokat sem kell a fiókban őrizgetnünk, sőt, a bankfiókba se kell általában betennünk a lábunkat, hiszen a legtöbb pénzintézet egyes ATM-jei a bankjegybefizetést is lehetővé teszik. Így pár gombnyomással tudhatjuk a számlánkon az összeget (előre érdemes tájékozódni, hogy milyen összeghatárig fizethetünk be ilyen úton), amit odacsoportosíthatunk, ahova csak szeretnénk.

Rendszerek megtakarítások – ahogy Önnek kényelmes

Rendszerek megtakarítások – ahogy Önnek kényelmes

Az OTP Rendszeres Megtakarítási Programmal egyszerűen és kényelmesen takarékoskodhat, akár hosszabb távon is. A program segítségével mindössze egyetlen megbízással automatizálhatja rendszeres megtakarításait, ráadásul ehhez nagy összegre sincs szüksége.

Ha félre tud tenni rendszeresen 10-20 ezer forintot, akkor érdemes az OTP Rendszeres Megtakarítási Programot választania megtakarításainak elhelyezésére. A programmal kényelmesen, heti, havi és negyedéves rendszerességgel vásárolhat befektetési jegyeket, apránként gyarapítva ezzel megtakarításait.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

A tartalom az OTP Bank megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.


1 Az OTP Öngondoskodási Index felmérésről

Az OTP Öngondoskodási Index egy 2011 óta minden évben elkészülő, a 18-70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív felmérés. A legfrissebb mintavétel 2022 szeptemberében, személyes megkérdezéssel készült.

 

Megjelent egy rendelettervezet: így nyúlna a jogosítványokhoz a kormány

Megjelent egy rendelettervezet: így nyúlna a jogosítványokhoz a kormány

Koltai Róbert az ócsai kitiltási ügyről: „Ez az eset hónapok óta kikészíti a gyomromat”

Koltai Róbert az ócsai kitiltási ügyről: „Ez az eset hónapok óta kikészíti a gyomromat”

Závecz: Óriásit esett a Fidesz támogatottsága, Magyar Péter pártja pedig jól láthatóvá vált

Závecz: Óriásit esett a Fidesz támogatottsága, Magyar Péter pártja pedig jól láthatóvá vált

Olcsóbbak lesznek az üzemanyagok péntektől, kérdés, elég-e ez a kormánynak

Olcsóbbak lesznek az üzemanyagok péntektől, kérdés, elég-e ez a kormánynak