Ennyit dob a lakáson a légkondi – Már télen is keresettebbek a klímás ingatlanok

2024. jan 2. 11:16
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Házvásárlásnál, de kiadó ingatlan keresésénél is fontos szempont lett, hogy legyen benne klíma / Forrás: Gree

Házvásárlásnál, de kiadó ingatlan keresésénél is fontos szempont lett, hogy legyen benne klíma / Forrás: Gree

A klíma beszerelése ugyan aránylag nagyobb pénzügyi beruházást igényel, de biztosak lehetünk abban, hogy az relatív hamar megtérül. A klíma ugyanis nem csak a rezsiszámlánkat csökkenti, hanem az ingatlan árát is. Az elmúlt évek tendenciái alapján ráadásul már nem kizárólag nyáron ugrik meg a kereslet a légkondival szerelt lakások iránt, hanem télen is, amikor a fűtésre alkalmas légkondicionálóval ellátott lakásokat keresik az emberek.

A 2022-es népszámlálási adatai szerint több mint 1 millió 200 ezer lakás rendelkezik légkondicionálóval, ami azt jelenti, hogy minden negyedik lakást tudnak így hűteni – és télen fűteni – az ott lakók. Az ezredforduló óta felépült lakásoknak több mint a felében van légkondicionáló berendezés, de ez az arány az épületek életkorának növekedésével párhuzamosan egyre csökken. A klímás ingatlanok aránya országon belül is változó: a rekorder balatoni településen, Szántódon például már a házak felében van légkondicionáló.

Meteorológiai statisztikák is alátámasztják a klímák létjogosultságát, ugyanis az elmúlt években egyre nő a forró napok száma Magyarországon is. Ezzel párhuzamosan pedig az ingatlanvásárlók egyre nagyobb százaléka számára válik elengedhetetlenné, hogy a kiszemelt lakás hűthető legyen nyáron.

A Gree szakértői szerint teljes az egyetértés arra vonatkozóan, hogy a klímaberuházás akár már rövidtávon is értéknövelő tényező egy lakóingatlannál, és kétség sem fér hozzá, hogy 10 vagy akár 20 év múlva sem lesz ez másként. A beruházásra egyszer kell nagyobb összeget kiadni, de ha bármikor elköltözünk, ezt a pénzt érvényesíteni tudjuk az eladási árban. Ráadásul nem elhanyagolható az sem, hogy a klíma a saját komfortérzetünket is javítja, hiszen egy pillanatig sem kell majd aggódnunk a hőség miatt otthonunkban.

Ma már alap a klíma

Hozzátették, a témával kapcsolatban fontos azt is kiemelni, hogy a hőszivattyús, fűtésre alkalmas légkondicionálók esetében az elérhető értéknövekedés még nagyobb lehet, hiszen ezzel rengeteg energiát és pénzt lehet megspórolni hosszú távon. Ennek jelentősége a jelenlegi rezsiválságban növekedett meg igazán.

Kérdésünkre válaszolva a szakértők azt is elmondták, ha valaki meghirdet a piacon egy klímás lakást, akkor várhatóan jóval hamarabb el is tudja majd azt adni, mintha nem lenne benne légkondicionáló, és az alkufolyamatban is előnyére válhat ez a beruházás. Sőt, bérbeadásnál is a klimatizált ingatlanokat részesítik előnyben az albérlők is, ezáltal a bérleti díjat is emelhetjük erre hivatkozva.

- A légkondicionáló ma már sokkal inkább követelmény, mintsem egy extra a lakásoknál. Az új építésű projekteknél elvárássá vált az energiahatékonyság, tehát egy használt lakás csak akkor tudja igazán felvenni a versenyt az ingatlanpiacon egy újjal, ha van benne klíma, ellenkező esetben akár nyomottabb áron tud majd megválni tőle a tulajdonosa – mutattak rá a szakértők.

Minél korszerűbb, annál jobb

A régi típusú, nagy fogyasztású, esetleg nem megfelelően működő klímaberendezést nem ajánlott többször javítgatni, hiszen egy új, korszerű berendezés ára pár év alatt megtérül.

Mint minden fűtési megoldásnál, a klímával fűtött terek esetében is szükséges helyiségenként az egyedi fűtés biztosítása, nagyobb tér esetén akár több klímaberendezés is javasolt az egyenletesebb hőelosztás érdekében. A minél több és megfelelően elhelyezett berendezés nem csak az ingatlan értékét fogja befolyásolni, hanem nagy részben tudja javítani a komfortérzetünket is.

Új ingatlan vásárlásánál érdemes megvizsgálni, hogy milyen fűtési megoldások állnak majd a rendelkezésünkre. Ha csak klímával fogunk tudni fűteni, akkor nézzünk utána, hogy fűtésre optimalizált készülékek legyenek beszerelve, hiszen ezekkel teljes értékűen megoldható egy ház önálló fűtése. Ha pedig csak hűteni szeretnénk vagy egy-két hűvösebb őszi napon temperálni egy kicsit az ingatlant, akkor egyetlen gombnyomással néhány percen belül bármelyik fűtéskiegészítésre alkalmas klíma kellemes képes meleget varázsol majd az otthonunkba.

Extrák

Miután megvizsgáltuk a megvásárolni kívánt ingatlanban milyen berendezéseket szereltetett be az előző tulajdonos és megállapítottuk, hogy azok az elvárásainknak megfelelnek, nézzük meg azt is, hogy milyen extra tulajdonságaik vannak, ami a komfortérzetünket tovább tudja majd emelni a mindennapokban. A legújabb berendezésekről típustól függetlenül elmondható, hogy rengeteg, az életünket könnyítő plusz funkcióval rendelkeznek. Ilyenek például a mobiltelefonnal történő távoli elérés, a 7 fokozatú ventilátor sebesség, a 3D légáram, a különböző nagy hatékonyságú szűrők, az I-FEEL funkció vagy a beltéri egység csendes üzemmódja.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

pénz

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

légkondi klíma hűtés fűtés ingatlan spórolás Pénz