2024-ben a Volkswagen leállítja a belső égésű motoros autók értékesítését Norvégiában

2024. jan 2. 10:28
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A német autógyártó áttér a kizárólag elektromos járművek értékesítésére Norvégiában / Fotó: Getty Images

A német autógyártó áttér a kizárólag elektromos járművek értékesítésére Norvégiában / Fotó: Getty Images

A Volkswagen 2024-ben leállítja a belső égésű motorral felszerelt autók értékesítését Norvégiában. A Volkswagen-csoport célja, hogy vezető szerepet töltsön be az új elektromos járművek értékesítésében a skandináv országban.

A német autógyártó áttér a kizárólag elektromos járművek értékesítésére a helyi piacon. Október elején az importőr közölte, hogy decembertől leállítja a belső égésű motorral ellátott személygépkocsik rendeléseit.

Azok, akik követik Norvégia vezető szerepét az elektromos járművek terén, valószínűleg nem lepődnek meg ezen a híren. Szeptemberben az elektromos járművek és az akkumulátoros hibrid járművek adták az összes új személygépjármű-eladás 93%-át. Manapság a Norvégiában eladott új autók 80%-a tisztán elektromos, míg az Egyesült Államokban ez az arány körülbelül 5% - írja az autoszektor.hu.

A Volkswagen 102 000 teljesen elektromos járművet adott el Norvégiában az elmúlt 10 évben, és egyértelműen úgy látja, nincs szükség arra, hogy belső égésű motorral szerelt modelleket kínáljon a fogyasztóknak.

A legkelendőbb elektromos autó Norvégiában a Tesla Model Y volt, amelyből körülbelül 20 202 darabot adtak el 2023-ban. A Model Y mögött a VW ID.4 áll 5832 darabbal, megelőzve a Skoda Enyaq-ot, amelyből tavaly 4730 darabot értékesítettek.

A Volkswagen által Norvégiában kínált további népszerű elektromos autók közé tartozik az ID.3 2023-ban 2788 eladással), az új ID. Buzz Cargo (2624 értékesítéssel), valamint Buzz Pro és ID.5 melyekből 1372, illetve 1228 jármű került forgalomba.

Az elektromos autók iránti növekvő kereslet növekedéséhez Norvégiában jelentősen hozzájárul, hogy az oslói kormány ezeket a járműveket mentesítette a benzin- és dízelmotorokra kivetett adók alól.

Ön látta már? Mindenki megnézi a leggyorsabb elektromos Škodát – fotók

Norvégia mindössze néhány év alatt építette ki a töltési infrastruktúráját. Függetlenül attól, ki milyen típusú elektromos járművet választ, gyakorlatilag mindig van egy töltőpont a közelben. De további példát is mutatott arra, hogyan lehet hatékonyan támogatni az elektromos mobilitás elterjedését. Mivel az országban az elektromos járműveket használók több mint 82%-a otthon tölti fel járművét, a lakóközösségek pályázhatnak olyan támogatásokra, amelyekből fedezhetik a kommunális töltők vásárlási és telepítési költségeinek 50%-át. Sőt, a kormány egy olyan törvényt is alkotott, amely kötelezi a parkolóházakat az elektromos töltő infrastruktúra kiépítésére.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Volkswagen Norvégia elektromos autó