Borzasztó hír a magyar kórházakról, tovább nyúlnak a várólisták: ennyit kell várni a leggyakoribb műtétekre

2024. jan 2. 9:51
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Szakorvosi várólista / Illusztráció: Northfoto

A várakozási idő lefaragásában segíthetne az is, ha a lakosság odafigyelne az egészségmegőrzésre / Illusztráció: Northfoto

Aggasztó adatokat mutatnak az év eleji friss statisztikák.

Hiába ért véget a pandémia, a magyar kórházakban a várakozási idő jellemzően tovább nyúlik, ami a 2024 elején látható friss adatokból is kitűnik: térdprotézisműtétre átlagosan majdnem kilenc, csípőprotézis-műtétre hat és fél hónapot kell várniuk a betegeknek, ám akad olyan intézmény is, ahol egy térdprotézisre nem kevesebb mint 20 hónap a várakozási idő.

A várólisták hosszának csökkentéséért már régóta tart a küzdelem, ám mindez eredménytelen, hiszen az évek során az elemzések rendre azt mutatják, hogy a várakozási idő egyre hosszabb és hosszabb lesz.

Ön szerint az orvosok magánpraxisai miatt van hosszú várólista az állami egészségügyben? – szavazás

Ön szerint az orvosok magánpraxisai miatt van hosszú várólista az állami egészségügyben? – szavazás

A koronavírus-járvány során ugyan azért duzzadtak óriásira a várólisták, mert az összes nem életmentő beavatkozást elhalasztották, azonban a pandémia után sem tapasztalható csökkenés, sőt, éppen ellenkezőleg. A szakértők szerint az elmaradt szűrővizsgálatok és a rendszerből kiesett betegek miatt tovább romolhat a helyzet.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által közölt adatokon az látható, hogy a tényleges várakozási idő jellemzően alacsonyabb a tervezettnél, azonban 2023-ról 2024-re egyértelmű növekedést mutat a grafikon. A Pénzcentrum szerint ráadásul a legjelentősebb növekedés a mandula-, orrmandula-, a varix- és szürkehályogműtéteknél mutatkozik.

Az adatközlésen a NEAK korábban változtatott, így 2024-ben már csak a 60 napot meghaladóan várakozók száma áll az elemzéshez rendelkezésre. Ez alapján bár úgy tűnhet, sokat csökkentek a várólisták, a jelentős eltérést valószínűleg az adatközlés változtatása okozza, és ezt megerősítheti az is, hogy a tényleges várakozási idő nem csökkent, hanem növekedett 2023-ról 2024-re.

Magyarországon a várólisták hossza szokott lenni az egyik legfontosabb panasz az egészségügyi ellátórendszer kapcsán, emiatt pedig az elmúlt évtizedben egyre többen fordultak magánellátás felé. A portál kiemelte, hogy a várólisták lefaragásában a lakosság egészségtudatosságának fejlődése is segíthetne, ennek érdekében pedig törekednünk kell az egészséges életmódra, egészségünk megőrzésére, és az ajánlott szűrővizsgálatokra is igen javasolt elmenni. Ha nagy figyelmet fordítunk ezekre, még a nagyobb baj előtt kiderülhetnek különböző betegségek, ezáltal pedig akár a műtétek is elkerülhetők lennének.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

várólista

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
egészség Kórház várólista műtét szűrővizsgálat statisztika Egészségügy Blikk egészségügy