Kiderült, mire lesz elég a 2024-es honvédelmi költségvetés

2024.01.02. 08:45
A magyar emberek biztonságát garantálja a 2024-es honvédelmi költségvetés, mely alapján tovább folytatódhat a terület reformja, de az új évben a katonák megbecsülésére is több pénz jut – többek között erről tájékoztatta az MTI-t a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményében kiemelte: a célok eléréséhez a honvédelmi alap idén is egy fontos garanciát jelent.

A konkrét lépésekről azt mondta:

  • az idei évben jelentősen emelkedik a védelmi iparhoz kapcsolódó feladatokra szánt költségvetés. Az előirányzatok segítségével megvalósulhat az a cél, hogy a védelmi ipar szereplői önállóan is ki tudják szolgálni a haderő igényeit, erősítve ezzel a magyar gazdaságot. A haderőfejlesztés során az új eszközök beszerzése mellett kiemelt szerepet kap a védelmi innováció is.
  • A rendelkezésre álló források biztosítják a Magyar Honvédség NATO-n belüli jelentősebb szerepvállalását is a nemzetközi hadgyakorlatok és a missziók keretében. Továbbá a büdzsé garanciát jelenthet a Magyarország által már teljesített, GDP-arányosan 2 százalékos védelmi költségvetés NATO-elvárásának szinten tartásában.
  • Folytatódik a Magyar Honvédség toborzókampánya is, amely az eddigi számok alapján sikeresen támogatta és összehangba hozta a bővülő létszámot a modernizációval.

Mint arról korábban beszámoltunk: egy 2023 novemberében készült közvélemény-kutatás alapján a többség egyetért a kormány által kezdeményezett honvédelmi fejlesztési intézkedésekkel, a részletekről itt írtunk bővebben.