Megfejtették a nagy „bloop” eredetét: évtizedekig kísértett a tengerben mért legnagyobb zaj – Hallgassa meg!

2024. jan 2. 7:21
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Csak annyit sikerült megállapítani, hogy a rettenetesen erős hang valahonnan Chile Antarktiszhoz közeli vizeiből származott, ami már a jég birodalma. Évtizedekig tartott, mire minden kétséget kizáróan igazolták az eredetét. / Fotó: Getty Images

Csak annyit sikerült megállapítani, hogy a rettenetesen erős hang valahonnan Chile Antarktiszhoz közeli vizeiből származott, ami már a jég birodalma. Évtizedekig tartott, mire minden kétséget kizáróan igazolták az eredetét / Fotó: Getty Images

Az óceán mélyéről 1997-ben tört elő egy mély, böfögésre emlékeztető hang, amely hatalmas visszhangot keltett a tenger alatt. A szuper alacsony frekvenciájú zaj úgy hangzott, mint egy elnyújtott „bloooop”. Ez volt a valaha feljegyzett leghangosabb azonosítatlan zaj a víz alatt.

Az elmúlt évtizedekben rengeteg elmélet született arról, honnan származik a hátborzongató böffenésre emlékeztető hang. A találgatások szerint víz alatti hadgyakorlatok vagy hajómotorok terméke lehetett. Egyesek még arra is gyanakodtak, hogy egy hatalmas mélytengeri élőlény adhatta ki a hangotírja a Science Alert.

Túl hangos volt...

A „bloop” hangja hullámzó frekvenciájú volt, így kissé a bálnák által keltett zajokra emlékeztetett. Csakhogy két hidrofonrendszerrel egymástól több mint 5000 kilométeres távolságban észlelték. Ahhoz, hogy ilyen messzire jusson, az azonosítatlan zajnak nagyon hangosnak kellett lennie, túl hangosnak ahhoz, hogy egyetlen víz alatti állattól származhasson.

Emellett – bár a „bloop” a lejátszáskor böffenésnek hangzik – a módosítatlan felvétel 16-szor lassabb a számunkra könnyen befogadhatónál, ami azt jelenti, hogy inkább hasonlít a mennydörgésre, mint valamilyen nagy állat által kiadott hangra.

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökségének (NOAA) tudósai a hidrofonok helyét felhasználva csak arra tudták leszűkíteni a „bloop” helyét, hogy valahol Chile déli partjainál, a Csendes-óceánban eredt.

Ősi folyóvölgyeket fedeztek fel az antarktiszi jégtakaró alatt: egy hatalmas geológiai dráma emlékeit őrzik

Ősi folyóvölgyeket fedeztek fel az antarktiszi jégtakaró alatt: egy hatalmas geológiai dráma emlékeit őrzik

Az évek során, ahogy a NOAA kutatói egyre több hidrofont telepítettek az Antarktiszhoz egyre közelebb, ezzel akaratlanul is egyre közelebb kerültek a „bloop” eredetéhez. „Ott, a Föld legdélebbi, magányos szárazföldjén fedezték fel végül 2005-ben a mélyből jövő mennydörgés forrását. A „bloop” egy jégrengés hangja volt, egy jéghegy repedt meg, majd szakadt le egy antarktiszi gleccserről!” – olvasható a NOAA honlapján.

Még mindig vannak rejtélyesek víz alatti felvételek

Az elmúlt években a NOAA által üzemeltetett új hidrofonok a „bloophoz” hasonló hangokat rögzítettek a déli óceánban és az Atlanti-óceánban, olyan hangokat, amelyeket szintén jégrengések adtak ki. Az Antarktiszon 2005-2010 között gyűjtött leletek megerősítették azt, amit sok tudós mindvégig gyanított.

Chris Fox, a NOAA oceanográfusa már 2001-ben ezen az állásponton volt. Robert Dziak szeizmológus 2012-ben közölte, hogy a NOAA hidrofonjai évente több tízezer „bloop”-szerű hangot érzékelnek az óceánban. Bár még mindig vannak olyan víz alatti felvételek, amelyek rejtélyesek, számos furcsa hangot nemrégiben a déli tengerek jégmozgásával magyaráztak meg.

Ahogy az Antarktisz jégvesztése felgyorsul a tudósok által valaha is vártnál nagyobb mértékben, a déli félteke jégtakaróját tartó jégtáblák több mint fele az összeomláshoz közeledik. Már most is hatalmas, London méretű darabok szakadnak le, és a tudósok szerint az éghajlatváltozással egyre gyakoribbá válnak a jégrengések. És ennek bizony rettenetes hangja van.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

jégtakaró

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

hang rejtélyes vízalatti jégtáblák Antarktisz