Izraeli-palesztin háború

Rakétaesővel indult 2024 Izraelben

Az iszlamista szervezetek a Gázai övezetből éjfélkor rakétákat indítottak Izraelre, az izraeliek nagy része az óvóhelyeken töltötte szilveszter első perceit.

2024.01.01 20:04MTI

Éjfélkor huszonhét rakétát lőttek Tel-Avivra és a körülötte lévő városokra, valamint az ország középső vidékére, melyek nagy részét megsemmisítette a vaskupola légvédelmi rendszer. Az izraeli hadsereg becslése szerint a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetnek még mindig sok rakétája van, és képes azok útnak indítására.

Palesztin beszámolók szerint Izrael légicsapásokat hajtott végre éjszaka a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz városában, amelyben többen meghaltak és tucatnyian megsebesültek.

Tüzérségi tüzet vetettek be az Abu Davud mecset környékén a Nuszeirat menekülttáborban a Gázai övezet közepén, Dzsabalijában északon, valamint Gáza város keleti részén. Emellett heves robbanásokról érkeztek jelentések az övezet középső vidékéről.

A gázai szárazföldi hadművelet október végi kezdete óta harminc izraeli katona vesztette életét katonai balesetben. 2023-ban az övezetben folytatott harcokban százhetvenegy katona esett el, ez tizennyolc százalékukat jelenti - közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hétfőn.

Az IDF bejelentette, hogy megkezdte tartalékos erőinek csökkentését a Gázai övezetben a 2024-es harcokra készülve. Teljes egységek kezdték elhagyni az övezetet, és hamarosan folytatják a sorkatonai szolgálatosok számára az október 7-e előtt megkezdett kiképzéseket.

Éjszaka két drónt indítottak Szíria felől Izrael felé, melyeket az izraeli légierő vadászgépei lelőttek. Irán-barát milíciák magukra vállalták a támadást, amely szerintük a Golán-fennsíkon egy "katonai célpont" ellen irányult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.