szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Li Dzse Mjung épp sajtótájékoztatót tartott, amikor a támadó megsebesítette a nyaka bal oldalán.

Leszúrták a dél-koreai ellenzék vezetőjét – írja a BBC. A tavalyi elnökválasztáson nem sokkal alulmaradó Li Dzse Mjung épp Puszanban tartott sajtótájékoztatót, amikor a támadó megsebesítette a nyaka bal oldalán. A támadót még a helyszínen elfogták. Lit kórházba szállították, ahol a nyakán található egy centiméter széles sebet ellátták. Az orvosok közölték, a politikus állapota nem életveszélyes.

A merénylő egy 50-es, 60-as éveiben járó férfi volt, aki többször is megközelítette a politikust azzal, hogy autogramot kérjen tőle, majd hirtelen kést rántott és megtámadta Lit. A támadásról videófelvétel is készült, ezen látható, ahogy a támadó a tömegben Li közelébe furakszik, majd hirtelen nyakon szúrja a politikust, aki ennek hatására a földre rogyott.

Li Dzse Mjung tavaly a dél-koreai történelem eddigi legszorosabb választási küzdelmében, kevesebb mint egy százalékkal maradt alul tavaly Jun Szok Jollal szemben az elnöki székért folytatott versenyben. Ennek megfelelően sokan azt várják Litől, hogy 2027-es választásokon is ringbe száll majd.

Azóta korrupció és hűtlen kezelés miatt indult eljárás ellene, az ügyészek azzal vádolják, hogy megengedte magánfejlesztőknek, hogy illegálisan profitáljanak egy ingatlanprojektből, amikor a Szöultól délre fekvő, 1 millió lakosú Szongnamnak volt a polgármestere. Li tagadta a vádakat és politikai indíttatásúnak nevezte azokat.

YONHAP / AFP

Szeptemberben a bíróság elutasította az ügyészség azon kérelmét, hogy helyezzék a politikust előzetes letartóztatásba. Az ügyészek még számos más, hivatali ideje alatt korrupcióval kapcsolatos ügyben is nyomoznak ellene. A bírósági végzés három héttel azután született meg, hogy Li éhségsztrájkba kezdett, hogy tiltakozzon Jun kül- és belpolitikája ellen. Lit a sztrájk miatt kórházba kellett szállítani.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.