2024 „a nagy hajtogatás éve” lesz az okostelefonok piacán

2024. jan 2. 6:14
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Az összecsukható, hajtogatható mobiltelefonok az innováció megtestesítői, ezért a prémium szegmensben, ahol az élmény többet számít, mint az ár vagy a tartósság, ezek az eszközök szolgáltathatják a húzóerőt. Ha pedig a drága készülékek eladásai mozgásba lendülnek, az az egész piacot magával húzhatja. / Fotó: Samsung/Blikk

Az összecsukható, hajtogatható mobiltelefonok az innováció megtestesítői, ezért a prémium szegmensben, ahol az élmény többet számít, mint az ár vagy a tartósság, ezek az eszközök szolgáltathatják a húzóerőt. Ha pedig a drága készülékek eladásai mozgásba lendülnek, az az egész piacot magával húzhatja / Fotó: Samsung/Blikk

Az összecsukható telefonok ugyan már öt éve a piacon vannak, de a részesedésük a világszerte eladott okostelefonok között az egy százalékot sem éri el. Ám a nagy telefonos cégek – az Apple kivételével – arra fogadnak, hogy 2024-ben őrült hajtogatásba kezdünk.

A világ legnagyobb okostelefon-gyártója, a Samsung a Counterpoint Research piackutatócég becslésére hivatkozik, amely szerint az összehajtható készülékek piaci részesedése a 600 dollárnál (mintegy 210 ezer forintnál) drágább okostelefonok között 2027-re meghaladhatja az egyharmadot.

A felső kategóriát célozzák

„Az összehajtható készülékeket továbbra is a zászlóshajóink növekedése kulcsfontosságú motorjaként pozicionáljuk az egyértelmű megkülönböztetés, az élmény és a rugalmasság révén, amit ezek az eszközök nyújtanak” – közölte a koreai elektronikai óriás. Magyarán nemcsak – és lehet, hogy nem is elsősorban – a forradalmi Galaxy S24-től várják a sikereket a felső kategóriában, hanem az innovációt legalább annyira megtestesítő összehajtható Z-sorozattól.

Más készülékgyártók, például az amerikai Google, a Motorola, a kínai Huawei, a belőle leágazott Honor, illetve az Oppo és a Xiaomi is abban bízik, hogy a hajtogatható termékek segítenek feléleszteni a piacot, amely több mint egy évtizede a legrosszabb évét élte átírja a Financial Times elemzése.

A jövő Kínában már összecsukható: Xiaomi Mix Fold 3

A jövő Kínában már összecsukható: Xiaomi Mix Fold 3

„Közeledünk egy döntő fordulóponthoz, ahol az összecsukható készülékek hamarosan a főáramba kerülhetnek” – mondta Bond Zhang, a Honor brit cégének vezérigazgatója a pénzügyi lapnak.

A piaci adatok azonban azt mutatják, hogy az összehajtható készülékek – amelyeket vagy félbe lehet hajtani, vagy ketté lehet nyitni, azaz az egyik dimenziójuk mentén megfelezhető vagy megduplázható a képernyő felülete – még messze vannak a mainstreamtől.

A Counterpoint Research becslése szerint 2023-ban körülbelül 16 millió összecsukható telefont adtak el, ami az 1,2 milliárdos okostelefon-piac mindössze 1,3 százaléka. Elemzők szerint a fogyasztókat egyelőre az árral, a megbízhatósággal és a használhatósággal kapcsolatos aggályok visszatartják a vásárlástól.

Élmény vagy tartósság

Bár a számok a teljes okostelefon-piacot tekintve kicsik, az összecsukható készülékek bizonyos piacokon, köztük az Egyesült Államokban és Kínában kezdenek jelentősebb részesedést szerezni a prémium szegmensben.

Az ilyen készülékek magas ára illeszkedik a piacon tapasztalható, szélesebb körű polarizáció mintájába az Apple által dominált prémium készülékek és az olcsóbb telefonok világa között. Az összehajtható telefonok prémium árai segítenek a gyártóknak ellensúlyozni az olcsóbb készülékek gyenge eladásait.

Több fogyasztót nehéz meggyőzni arról, hogy fizesse meg ezeket az árakat, mivel sokan aggódnak a hajlékony képernyők és a mechanikus zsanérok tartóssága miatt. Ám azok, akiknek nem jelent anyagi problémát a telefoncsere, kevésbé izgatják magukat a tartósság miatt, mert az élményt magasabbra értékelik.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

összecsukható mobiltelefon

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

összecsukható mobiltelefon mobiltelefon okostelefon hajtogatható