szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonnegyedik próbálkozásra összejött.

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) adatai szerint 23 alkalommal tett sikertelen KRESZ-vizsgát egy jogosítványra pályázó öt év alatt, végül sikerült átmennie a teszten - írja a Blikk. A vezetői engedély megszerzésének első lépése a forgalmi szabályok ismeretét igazoló vizsga sikeres teljesítése, a B-kategóriában idén ez sokaknak gondot okozott. 415-en voltak, akik 10, 243-an, akik 11, és 151-en, akik 12 alkalommal futottak neki az elméleti vizsgának, mire sikerült megugraniuk.

Miközben a következő tanévtől a középiskolások és szakképző intézményekben tanulók ingyenesen szerezhetnek jogosítványt, úgy tűnik, az idősebbek közül is akadnak bőven, akik próbálkoznak a vezetői engedély megszerzésével. Az elmúlt öt évben a legidősebb elméleti vizsgára jelentkező 89 éves volt, ő végül három sikertelen próbálkozás után feladta, 2018-ban azonban egy 84 évesnek második nekifutásra sikerült letennie a KRESZ-vizsgát.

Forgalmi vizsgára 2020-ban a legidősebb jelentkező akkor 82 éves volt, és elsőre sikeres vizsgát tett, ugyanebben az évben egy akkor 81 éves vizsgázónak szintén elsőre sikerült a forgalmi vizsgája.