Drámai bejelentés: küszöbön az újabb véres háború

KIM Dzsong Un
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy óriáskivetítőn, amely a legutóbbi észak-koreai rakétakilövésről tudósít Tokióban 2022. szeptember 4-én, miután a rezsim közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a kínai határ közelében levő Csagang tartományból.
Vágólapra másolva!
A legerősebb eszközöket kell mozgósítani az Egyesült Államok és Dél-Korea elpusztítására, ha a katonai konfrontációt választják – erről beszélt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vasárnap a Reuters szerint. A hírügynökség alapján a Magyar Nemzet azt írja, hogy Kim Dzsong Un szerint gyorsan valósággá válhat a fegyveres konfrontáció veszélye, többek közt „az Egyesült Államok ellenséges műveletei miatt", melyek önvédelemre késztetik az országot.
Vágólapra másolva!

– emelte ki a távol-keleti ország vezetője. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint Kim Dzsong Un hozzátette:

a cél érdekében minden eszközt be kell vetni, „habozás nélkül".

Tavaly Észak-Korea több alkalommal tett utalást arra, mekkora katonai erővel rendelkezik. Tesztelte például legnagyobb ballisztikus rakétáit, emellett fellőtte első katonai felderítő műholdját. Kim Dzsong Un a műhold kilövését jelentős előrelépésnek nevezte hadserege modernizálásában.

Mindeközben az Egyesült Államok egyre több hadgyakorlatot tartott a térségben Dél-Koreával együtt. A hadgyakorlatok során olyan katonai eszközök is előtérbe kerültek, mint egy nukleáris tengeralattjáró, repülőgép-hordozók, valamint bombázógépek.