Nem sok idejük volt a lánglovagoknak az újévi köszöntésre: hétpercenként rohantak segíteni szilveszterkor

2024. jan 1. 15:24
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Dóka Imre tűzoltó őrnagy

Dóka Imre tűzoltó őrnagy

Mozgalmas volt az évváltás a tűzoltóknak. Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem diszpécsereihez. Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szerint 143 eset igényelt olyan tűzoltói beavatkozást, amit nem tudtak telefonos segítséggel megoldani

Milyen esetekben indultak ki a laktanyákból a szirénázó tűzoltóautók?

– A kivonulások száma azt jelentette, hogy hétpercenként kellett intézkedniük a lánglovagoknak, nem nagyon volt idő az újévi köszöntésre. Tűzeset miatt 70 alkalommal indultak bevetésre az egységeink, 73 esetben műszaki mentést igénylő balesethez hívták segítségül a tűzoltókat.

Halálos tűzeset is történt?

– Sajnos igen, nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a lakásokban, belső térben mennyire veszélyes a nyílt láng használata, a gyertyák, parázsló csikkek, rosszul kezelt fa tüzelésű kályhák, az emberi figyelmetlenség, a szilveszteri mámor tompító hatása okozza a legtöbb tragédiát. Budapesten egy ferencvárosi társasházi lakás gyulladt ki, öt embernek sikerült kimenekülnie, de egy ember nem élte túl a tragédiát. Tolna megyében egy ikerház földszintje égett, a tűzoltóknak sikerült megakadályozni, hogy a lángok tovább terjedjenek de egy áldozat így is lett. Zsámbokon egy ágy gyulladt meg egy szobában, ott is emberéletet követelt a tűz, mindhárom esetben dolgoznak még a tűzvizsgálók a tragédiák okának elemzésén.

Több százan fürdőztek önfeledten a jéghideg Balatonban, hatalmas tömeg szurkolt nekik a partról – fotók

Tűzijátékok, petárdák miatt is akadtak gondok?

– Sajnos ez is évről évre ad munkát nekünk, a pirotechnikai eszközök felelőtlen használata miatt most 34 esetben riasztották az egységeinket. Nyolcszor kellett olyan épülettüzekhez vonulnunk, ahol a szilveszter tűzijáték okozott veszélyhelyzetet, 24 esetben pedig a rakétáktól, petárdáktól meggyulladt növényzethez, kigyulladt kukákhoz riasztották a tűzoltókat. Nagy valószínűséggel a budapesti, Kozma utcai Új Köztemető szorosan egymás mellé épített virágos standjai is emiatt égtek mintegy kétszáz négyzetméteren.

A "durrogtatás" miatt megrémült, elkóborolt állatot is kellett menteniük a tűzoltóknak?

– Törökszentmiklóson egy kerítésen akadt fent egy menekülő kutya, Bajóton egy kútba esett bele egy megrémült állat, beszorult a lába. Mindkét kutyát sikerült kiszabadítanunk, megmentenünk, majd megnyugtatnunk.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

szilveszter

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltő petárda tüzijáték baleset lakástűz