Bejelentette visszavonulását a tokiói olimpián érmes sportolónk

2024.01.01. 12:49
Bejelentette visszavonulását az öttusázó olimpiai bronzérmes, világbajnok Kovács Sarolta, és edzőként folytatja pályafutását – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

A feol.hu internetes oldal jelentése szerint a 32 éves Kovács – aki egyéniben egyszeres (2016), csapatban háromszoros (2016, 2017, 2018), váltóban pedig kétszeres (2008, 2011) vb-győztes, ezen kívül négyszeres Európa-bajnok – 2023 év végén levelet írt a magyar szövetségnek, amiben bejelentette visszavonulását, és a továbbiakban lövőedzőként dolgozik klubjánál, a Volán Fehérvár öttusázóinál, ahol utánpótláskorú versenyzőkkel foglalkozik.

A lapnak elmondta: felnőttkarrierje a 2021-es tokiói olimpiával – ahol harmadik lett – gyakorlatilag lezárult. Azóta nem indult versenyen, az utóbbi időszakban a Volán utánpótlás-sportolóit kísérte el nemzetközi eseményekre, edzőként. A hivatalos bejelentéssel azonban eddig várt.

Megfontolt döntés volt, huszonöt évet töltöttem az öttusában, már korábban érlelődött, de féltem kimondani. Aztán amikor meghoztam a döntést, egyszerű lett minden, felszabadultság vett rajtam erőt. A bronzéremmel záruló, tehát egyértelműen sikeres tokiói olimpiai szereplés után úgy gondoltam, ismét nekivágok a felkészülésnek, szerettem volna kipróbálni magam az új rendszerű, kieséses öttusában. De erre végül nem került sor, a család felülírt mindent, ez lett a prioritás. Az olimpia után tíz hónappal, 2022 májusában jött világra Vincent, a kisfiam már másfél esztendős. Tehát a tokiói játékok után nem sokkal teherbe estem, ami el is döntötte a további sportpályafutásommal kapcsolatos dolgokat

– fogalmazott.

Hozzátette: márciusban lesz 33 esztendős, a párizsi olimpia a kora miatt talán még belefért volna, azonban nincs hiányérzete.

„Egyéniben világbajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes vagyok, csapatban és váltóban szintén mindent megnyertem, a tokiói bronz számomra arannyal ér fel. Az új típusú akadályversenybe belekóstoltam, a fiatalok számára könnyebb, a hozzám hasonlóan, idősebb sportolóknak óriási kihívás, más izomzat szükséges hozzá, mint ami a lovagláshoz. Ez már nem az én öttusám, én a lovaglással voltam pentatlonista, így is hagyom abba, jó érzésekkel” – mondta Kovács Sarolta.