Nagy változás: átalakult az Országos Meteorológiai Szolgálat

2024. jan 1. 9:56
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Ezzel indokolja a kormány az OMSZ leváltását / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az országot az év első időjárás-jelentésével köszöntötte az újonnan létrejött társaság / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Január 1-ével megszűnt az Országos Meteorológiai Szolgálat és vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja tovább.

2024. január elsejével megszűnt az Országos Meteorológiai Szolgálat és vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja tevékenységét. A Magyar Közlönyben december 6-án megjelent határozat szerint az OMSZ megszüntetésével és az új Nonprofit Zrt. létrehozásával a kormánynak az volt a célja, hogy a magyar energiafüggetlenséget megerősítsék, az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságát növeljék, és a klímaváltozással kapcsolatos jelenségeket kezeljék.

Az egykori meteorológiai szolgálat nevét a Facebook közösségi oldalán már át is írták nem sokkal azután, hogy éjfélt ütött az óra, ma reggel pedig az év első előrejelzésével köszöntötték a követőket.

A cég székhelye megegyezik a Magyar Meteorológiai Társaságéval, igazgatója pedig Szanka Gábor, aki még július 1-jén került az OMSZ élére. A tulajdonosi jogokat Lantos Csaba energiaügyi miniszter gyakorolja az új cég felett, írja az Economx.

Az időjárás-előrejelzések fejlesztése mellett még professzionálisan célzott szolgáltatásokat, mint az időjárásfüggő megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatást is végeznek majd, így segítve a zöld átállást, az energiahatékonyságot, az energiaszektort, az agráriumot, a közlekedésbiztonságot és a levegőtisztaságot.

A kormány elárulta, miért kellett megszüntetni az Országos Meteorológiai Szolgálatot

A kormány elárulta, miért kellett megszüntetni az Országos Meteorológiai Szolgálatot

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, a tervekben azt is ígérik, hogy a HungaroMet jobb adatminőséget biztosít majd, amihez az időjárási szolgáltatást biztosító vállalatoktól pénzt is kérhet.

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint a jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése, emellett kiemelte azt is, hogy a jogelőd Országos Meteorológiai Szolgálat eddigi hagyományos feladatait természetesen továbbra is ellátja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., de szükségszerű, hogy kiegészüljön a korszerű energetikai meteorológiai képességgel, melyhez a meglévő szakmai tudásra szükség lesz.

Az újonnan létrejövő társaságnak február végéig kell majd elkészítenie a fenti célok megvalósítására irányuló részletes vállalati stratégiát és üzleti tervet.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Országos Meteorológiai Szolgálat

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

OMSZ Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzés környezetvédelem