Zelenszkij Oroszországnak és Ukrajna szövetségeseinek is üzent újévi köszöntőjében

2024. jan 1. 10:02
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Zelenszkij szerint Orbán nem tudta megmagyarázni neki, miért ellenzi Ukrajna EU csatlakozását /fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Zelenszkij megerősítette, egymillió drónt kíván gyártatni 2024-ben. /fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Zelenszkij ukrán elnök továbbra is a szövetségesei támogatását kéri az új évre.

Újév előtt újabb harcok zajlottak, a dél-ukrajnai Odesában és az orosz kézen lévő Donyeck régióban öten haltak meg. Korábban Vlagyimir Putyin elnök méltatta seregét újévi köszöntőjében, a háborút azonban nem említette meg. Utalt a gazdasági kérdésekre, melyek sok orosz számára kulcsfontosságúak, a 2024-es évet pedig a család évének tulajdonította.

Az ukránok nagyon készülnek  Zelenszkij és Orbán találkozójára

Az ukránok nagyon készülnek Zelenszkij és Orbán találkozójára

Most Volodimir Zelenszkij megerősítette azt a bejelentését, melyet még a hónap elején tett, így vasárnapi, újévi köszöntőbeszédében elmondta, hogy Ukrajna fegyvergyártási kapacitását jelentősen kívánja megnövelni, az ország pedig egymillió drónt fog gyártani 2024-ben. Emellett tényként beszélt arról az ukrán elnök, hogy a légierő F-16-os vadászgépeket kap majd a nyugati partnerországoktól, és már a pilóták kiképzése is megkezdődött, írja a BBC.

Zelenszkij kijelentette:

Az ellenség jövőre érezni fogja a hazai gyártás haragját.

Az elnök újévi üzenete néhány órával az újabb támadások előtt érkezett. Az Oroszország által megszállt Donyeckben négy ember meghalt és 13 megsebesült, míg a dél-ukrajnai Odesában egy ember meghalt, másik három pedig megsebesült egy orosz dróntámadásban, közölte Oleg Kiper helyi kormányzó.

Zelenszkij továbbá arra kérte nyugati szövetségeseit beszéde során, hogy Ukrajnát továbbra is támogassák.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Volodimir Zelenszkij

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz ukrán háború drón háború