Azonnali evakuációt rendeltek el Japánban a szökőárriadó után

2024-01-01T085808Z 1137055385 RC2W85A16WTY RTRMADP 3 JAPAN-QUAKE
2024.01.01. 09:07 Módosítva: 2024.01.01. 09:13
Hétfő délután 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Japán nyugati részét – számolt be a CNN. A BBC tudósítása szerint a földrengés 7,6-os erősségű volt. A Japán Meteorológiai Szolgálat az Isikava prefektúrában található Noto-félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra.

A földrengés, amelynek mélysége 10 kilométer volt, helyi idő szerint 16 óra 10 perckor következett be az Isikava prefektúrában lévő Anamizutól mintegy 42 kilométerre északkeletre – számolt be a CNN .

A Japán Meteorológiai Szolgálat szökőárriadót rendelt el a Nyugat-Japán partvidékekre. A meteorológiai hivatal szerint akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

A hatalmas rengést a szolgálat szerint erős utórengések sorozata követte. Az amerikai földtani intézet szerint 16:18-kor egy 6,2-es erősségű, 10 kilométer mélységű utórengés következett be Anamizutól mintegy 4 kilométerre délnyugatra.

Anamizutól 58 kilométerre északkeletre 5,2-es erősségű utórengésről érkezett jelentés.

A Japán Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 21 egymást követő, 4,0-s magnitúdójú vagy annál erősebb földrengés rázta meg Japán központját, valamivel több mint 90 perc alatt. A főbb autópályákat lezárták a hétfői földrengés epicentrumának közelében. Az MTI információi szerint

hat embert élve temettek maguk alá a romok.

A BBC arról ír, a japán közszolgálati televízióban nagy betűkkel, villogva jelent meg az „evakuáció” felirat, amely felszólította az ott élőket, hogy a téli időjárás ellenére meneküljenek a magasabban fekvő területekre.

Az ország legnagyobb atomenergia-üzemeltetője, a Kansai Electric közölte, hogy az érintett területen lévő atomerőművekben „nem történt semmilyen rendellenes dolog”. Tájékoztatásuk szerint több mint 36 ezer háztartás maradt áram nélkül a térségben.

Oroszországban is szökőárriadót adtak ki Vlagyivosztok és Nahodka kikötővárosokra – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A Dél-koreai Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztetett, hogy hétfőn, helyi idő szerint 18:29 és 19:17 között akár 3 méteres szökőárhullámok is elérhetik az ország keleti partjait.

Az egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófa sújtotta Japánt 2011-ben

2011-ben Japánt 9,0-s erősségű földrengés és az azt követő szökőár sújtotta, amely végigsöpört az északkeleti part menti településeken, közel 18 ezer ember halálát okozva. A szökőár zónaolvadást idézett elő a fukusimai erőműben, ami Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris katasztrófához vezetett.

Nagy pusztítást okozott a törökországi földrengés

A tavalyi év egyik legnagyobb természeti katasztrófáját is földrengés okozta, Törökországot 7,8, majd 7,7-es erősségű földrengés rázta meg. A tragédia több száz milliárd dolláros kárt okozott, többen meghaltak vagy megsérültek, és jelentős kár keletkezett a török infrastruktúrában.

  

(Borítókép: Repedések a földön Wajima városában 2024. január 1-jén. Fotó: Kyodo / Reuters)