szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Élőben jelentette be, meglepetésszerűen, az újévi köszöntőben. Fia, Frigyes követheti a trónon két hét múlva.

Lemondott a trónról II. Margit dán királynő vasárnap. Az 52 éve uralkodó, jövőre 84. születésnapját ünneplő királynő meglepetésszerűen, újévi köszöntője során, élő adásban jelentette be a döntést – írja a BBC.

A királynő (borítóképünkön az újévi köszöntő közben) már csak két hétig marad a trónon: megkoronázásának pontosan az 52. évfordulóján január 14-én formálisan is távozni fog.

II. Erzsébet brit királynő 2022-es halála után ő lett Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodója. Idén februárban megműtötték a hátát, amire beszédében is utalt: "A műtét miatt természetesen felmerült, hogy mi lesz a jövőben, vajon eljött-e az ideje, hogy a következő generáció vegye át a felelősséget - idézte a Reuters. Úgy döntöttem, most van itt az ideje. Január 14-én - 52 évvel azután, hogy szeretett apám nyomdokaiba léptem - lemondok Dánia királynőjének tisztjéről.

A trón fiamra, Frigyes koronahercegre hagyom.

 

Frigyes koronaherceg idén novemberben
Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP

Dániában alkotmányos monarchia van, a hatalom birtokosa a választott parlament és a kormány. Az uralkodó feladata, hogy a pártpolitika felett állva képviselje a nemzetet, és elvégezze hagyományos teendőit, állami látogatásoktól kezdve a nemzeti ünnepekig.

Mette Frederiksen dán kormányfő közleményben köszönte meg a királynő hosszú ideig elkötelezett szolgálatát, hozzátéve, hogy "Még mindig nehéz felfogni, hogy eljött a trónváltás ideje".

Margit királynő Dánia megtestesítője, aki az évek során szavaival és érzéseivel egyaránt azt fejezte ki, kik vagyunk mi mint nép és mint nemzet.

Az 1940-ben IX: Frigyes dán király és Ingrid királyné legidősebb gyermekeként született Margit (dánul: Margrethe Alexandrtinde Þórhildur Ingrid) 1953-ban alkotmánymódosítással lehetett nőként trónörökös, majd apja 1972 januári halála után királynő. Népszerűsége kiemelkedő hazájában.