Jó hírek: az óévvel együtt búcsúzik a dunai árhullám is

2023. dec 31. 12:06
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Ilyen a dunai áradás / Fotó: Zsolnai Péter

A karácsonyra a fővárosba érkezett dunai árhullám ma reggel Mohácsnál 808 cm-es vízállással tetőzött. Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán jellemzően további apadás várható / Fotó: Zsolnai Péter

Az árhullám tetőzése ma várhatóan elhagyja az országot – közölte közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Mint írják, jól vizsgáztak az elmúlt évtizedben történt dunai védvonalfejlesztések. A mostani árhullám idején Komáromnál például töredékére csökkent a védekezés kockázata és a vízügyes szakemberek számára gyakorlatilag csak a védművek ellenőrzését tette szükségessé az érkező víztömeg.

Kiemelték: a karácsonyra érkezett dunai árhullám ma reggel Mohácsnál 808 cm-es vízállással tetőzött. Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán jellemzően további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

(A legfrissebb hírek itt)

Az újév első napjaiban a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget. Ahol még érvényben vannak az árvízvédelmi készültségek, ott a vízügyes kollégák nappali őrszolgálatban gondoskodnak a védművek megfigyeléséről, az árvízi mércék előírt gyakoriságú leolvasásáról és a keresztező műtárgyak kezeléséről” – írják.

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik. A legfrissebb előrejelzések szerint az elkövetkező 1-2 napban I. fok körüli vagy afölötti tetőzés várható a Kisköre-Szolnok szakaszon. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson levonuló kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél holnap megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 cm).

A karácsonyi dunai árhullám megmutatta, hogy a vízügyes nyelven „békeidőben” zajló fejlesztések, fenntartások, a nagyvízi meder tehát töltésezett szakaszok között, az árhullámok levezetésében részt vevő meder állapotának javítása, a védelmi eszközök pótlása, cseréje, a műtárgyak és védvonalak helyreállítása illetve a védelmi szervezet folyamatos képzése, gyakorlatok tartása mind-mind nélkülözhetetlen részei a vízügyes életnek” – tették hozzá.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

árvíz

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

áradás Duna Tisza tetőzés Országos Vízügyi Főigazgatóság árvíz