Csökkenti a gyulladást és égeti a zsírt - 3 tény a cékláról, amit jobb, ha tudsz

A téli hónapokban is kapható céklát érdemes beiktatnod az étrendedbe, hiszen rendkívül egészséges.

Cékla egészséges
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cékláról sokaknak talán csak a savanyúság ugrik be, pedig a sajátos ízvilágú zöldség sokféle formában fogyasztható, és jóval egészségesebb, mint ahogy azt a legtöbben hiszik.

Pozitív hatásait többek között a benne lévő C-vitaminnak, cinknek, vasnak, valamint betain nevű festékanyagának köszönheti.

Mire jó a cékla?

Rákellenes, gyulladáscsökkentő zöldség

A cékla erős antioxidáns hatását már számos tudományos kísérlet igazolta. Többek között a benne lévő betainnak köszönheti rákellenes, gyulladáscsökkentő tulajdonságát. A rendszeres céklafogyasztás különösen a májra van jó hatással. A májban a méreganyagok lebontása során szabad gyökök képződnek, melyeket a céklában lévő antioxidáns hatású betain semlegesít.

Érdemes szabadföldi zöldséget venned - vagy termesztened - ugyanis egy tudományos kutatás eredménye szerint a szabadföldön termesztett cékla betain tartalma 3,0 és 4,8 mg/g között mozog - mintegy 20%-kal magasabb, mint az üvegházi növényekben. 

Zsírégető, karcsúsító cékla

A cékla rosttartalmából adódóan segíti az anyagcserét, és a benne lévő betain a zsírok lebontási folyamatait is erősíti. A festékanyag segít a szervezetnek a koleszterint epesavas sókká alakítani. Ráadásul mivel a cékla nem kevés káliumot is tartalmaz, így vízhajtó tulajdonsággal bír. Fogyasztásának köszönhetően segít megszabadulni a túlzott sófogyasztás következtében gyakran hasi tájékon felgyülemlő víztől. Ha további tippeket olvasnál vízhajtással kapcsolatban, kattints ide!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Immunerősítő csodanövény

A cékla C-vitamin- és ásványianyag-tartalma magas. Az immunerősítő C-vitamin mellett a benne lévő vasnak köszönhetően segíti a vérképzést, és rendszeres fogyasztásából adódóan a nőknél viszonylag gyakoribb vérszegénység ellen is hatásos. Cinktartalmából adódóan ugyancsak növeli a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét. Nagy előnye továbbá, hogy szinte szezontól függetlenül elérhető a piacokon, és az ára sem túl borsos.

Így fogyaszd a céklát!

Ha van gyümölcscentrifugád, céklából, almából, banánból vitaminban gazdag, egészséges turmixot készíthetsz. Ha túl sűrű lesz, hígítatod egy kevés vízzel, és ízesítheted pár csepp citromlével is. Krémlevest is készíthetsz belőle, mely a hidegebb napokon egy kis curryvel ízesítve pillanatok alatt átmelegíti a testet-lelket.

Nézz tovább: céklás ételek

Az alábbiakban további ötleteket szeretnénk adni ahhoz, hogy minél változatosabb formában tudd beilleszteni étrendedbe a céklát.

8 olcsó ebéd céklából, ami segíti a fogyást, és jót tesz az emésztésnek: nagyon egészségesek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük