A mai napig rejtély, kik verték agyon a tehetős füzesbokori lótenyésztőt

2023. dec 31. 6:44
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Grafika: Séra Tamás

M. János egy hatástaanított puskával fenyegetőzött, a betörők azonban nem ijedtek meg, karddal és puszta kézzel verték halálra / Grafika: Séra Tamás

A fájdalom közel három évtizeddel a szörnyűség után sem múlik. Huszonhét esztendővel ezelőtti rejtélyes gyilkosságra szeretne megnyugtatóan pontot tenni egy megtört család. A família köztiszteletben álló tagját 1996-ban, brutális kegyetlenséggel végezték ki rablógyilkosok a Nyíregyháza melletti Füzesbokor tanyavilágában.

Az akkoriban országosan elismert lótenyésztőről, M. Jánosról az újságok már a halála előtt is sokat cikkeztek, a tragikus eseményeket követően pedig a bűnügyi hírekbe is bekerült. Ugyan a hatóságoknak három embert is sikerült meggyanúsítaniuk, ám nem sokkal később elengedték őket, a gyilkossági ügy pedig azóta is felderítetlen maradt.

– Amikor észrevette a behatolókat, a hatástalanított sörétes puskájával próbálta sakkban tartani őket, de nem ijedtek meg, elvették tőle a fegyvert, a falról pedig leszedték a huszárkardját, és ezekkel verték agyon szegényt – emlékezett vissza lapunknak a szörnyű tragédiára az áldozat egyik ismerőse. A támadók közben pénzt követeltek a férfi feleségétől, akit szintén bántalmaztak: meztelenre vetkőztették és ütötték-verték, amitől súlyos sérüléseket szenvedett. A szerencsétlen asszonyt az udvari kút mellett találták meg eszméletlen állapotban a szomszédok hajnalban. A támadók mindössze 80 ezer forintot zsákmányoltak. A gyanúsítottak – akik elfogására akkoriban még egymilliós nyomravezetői díjat is kitűztek – korábban tehenet vettek az áldozatoktól, így kerültek három hónappal később a zsaruk látókörébe, de valamiért mégis szabadulhattak.

– Akkoriban Kuncze Gábor volt a belügyminiszter, akihez a Kisgazda Párt egyik képviselője még kérdést is intézett a nyomozással kapcsolatban a parlamentben. Érthetetlen, hogy sosem lett felelőse a gyilkosságnak – tette hozzá. – Az áldozat felesége még 93 évesen is járt ki a tanyára, de olyan stressz és trauma érte, hogy sosem beszélt a megrázkódtatásairól. Nem akart rá emlékezni, de óriási elégtétel lenne az egész család számára, ha felelősségre vonnák az elkövetőket.

A 72 esztendős lótenyésztő állami méneket is tartott, az egész országból vittek hozzá fedeztetni állatokat. A halála előtt néhány héttel a Kelet-Magyarország azt írta róla: „Egész élete az állatok között telt, lovai fél évszázada messze földön híresek. Füzesbokori lakásának falait oklevelek, kitüntetések tömkelege díszíti, a lótenyésztésben elért országos sikereit ismerik azok mind el”. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészségtől megtudtuk, az ügyben összesen három embert gyanúsítottak meg, akik közül kettő hónapokon át le is volt tartóztatva, ám az ügyész döntésének eredményeként kiengedték őket. A rendőrség pedig 1997 áprilisában a nyomozást is megszüntette. Azóta semmilyen fejlemény nincsen, a döntés részleteiről és indoklásáról azonban még tájékoztatást sem kaphattunk, mivel az ügyészségen selejtezték az iratokat 2013-ban.

Az Új Kelet című lapnak 1996 októberében nyilatkozott az ügy egyik nyomozója, miután a gyanúsítottakat kiengedték a börtönből.

– Mi az ügyészség felé előzetes letartóztatásra nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt tettünk előterjesztést Az alapos gyanú jelenleg is fennáll, ezt a megyei főügyészség nem cáfolta meg. Ugyanakkor hozott egy olyan határozatot, amiben szabadlábra helyezték a gyanúsítottakat – mondta Vass László, az életvédelmi alosztály vezetője.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

gyilkosság

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

lótenyésztő Rejtély Gyilkosság