A helyzet fokozódik: Izrael egyre mélyebbre hatol be a gázai menekülttáborokba

2023. dec 30. 15:07
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Az övezet egészségügyi hatóságai szerint az utóbbi 24 órában 165 palesztin halt meg / Fotó: MTI/EPA/ATEF SAFADI EPA-EFE/ATEF SAFADI

Az övezet egészségügyi hatóságai szerint az utóbbi 24 órában 165 palesztin halt meg / Fotó: MTI/EPA/ATEF SAFADI EPA-EFE/ATEF SAFADI

Az izraeli harckocsik szombatra virradóan tovább haladtak előre a Gázai övezet középső és déli részén, komoly légi- és tüzérségi támogatás mellett a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborúban, és a katonák egyre mélyebbre hatolnak be a menekülttáborokba – közölték izraeli katonai szóvivők.

Az övezet egészségügyi hatóságai szerint az utóbbi 24 órában 165 palesztin halt meg – életét vesztette egy palesztin újságíró is –, mintegy 250-en megsebesültek, az ENSZ egyik szervezete szerint pedig fokozódik a betegségek terjedésének veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein.

(A legfrissebb hírek itt)

Pénteken késő este és szombaton kora reggel az izraeli hadsereg az el-bureidzsi, a nuszeirati és a hán-júniszi menekülttáborokra összpontosított intenzív légi támogatás mellett. A nuszeirati táborban életét vesztette családtagjaival együtt egy palesztin újságíró is.

A Hamász-kormány médiahivatala szerint 106 palesztin újságíró vesztette életét az izraeli offenzíva kezdete óta, amelyet az iszlamista terrorszervezet meglepetésszerű és kegyetlen október 7-i támadása váltott ki. Izrael korábban kijelentette, hogy soha nem támadott és soha nem is fog szándékosan támadni újságírókat. A Gázai övezet szinte mind a 2,3 millió lakosa elhagyta otthonát a szóban forgó 12 hét alatt.

A Hamász október 7-i támadásában 1200 embert gyilkolt meg, és mintegy 240-at elhurcolt túsznak az izraeli hatóságok szerint. Az izraeli ellencsapásban pedig eddig 21 ezer 672 palesztin vesztette életét a gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett szombaton, hogy nő a betegségek terjedésének a veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein, ahol az izraeli bombázások elől menekülő emberek tízezrei húzzák meg magukat rossz körülmények között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője pedig arról számolt be, hogy a légúti fertőzés és a hasmenés az egyik legsúlyosabb betegség a gázai lakosok között.

Mintegy 180 ezren szenvednek már légúti fertőzésben, és több mint 136 ezer, öt éven aluli gyereknek van hasmenése, ami kezelés hiányában életveszélyes lehet ebben a korban. A tetvesség és a rühesség több mint 55 ezer esetét regisztrálták eddig.

Az OCHA szerint az ENSZ Gyermekalapja 600 ezer adag oltóanyagot juttatott el a Gázai övezetbe pénteken. A cél az, hogy a kisgyermekek a háború ellenére is megkapják rutinszerű védőoltásukat. Ez magában foglalja a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés elleni vakcinát. Az izraeli kormány szóvivője pénteken azt mondta, hogy nem korlátozzák a humanitárius segélyt, de probléma van a Gázán belüli szétosztással.

(MTI)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

gáza

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

gáza Izrael háború palesztina izraeli konfliktus izraeli háború