A járművek forradalma Húnfalvi Andrással

3.cikk Hunfalvi 1
2023.12.29. 18:13
Milyenek lesznek a jövő autói és kik tervezik őket? Mit csinál egy „okosedző” a focipályán? És mitől válik számunkra igazán fontossá és szerethetővé egy tárgy... például a nagymamánk sószórója? Húnfalvi András fiatal, számos díjat besöprő formatervezőről Tiszeker Dániel, a #Sohavégetnemérős és a Nagykarácsony rendezője forgatott zseniális portréfilmet. Filmpremier az Indexen!

Különösen izgalmas dolog, amikor végigkíséred egy kortársad pályáját; látod az első lépéseit is, majd ámulsz, hogy milyen formatervező lett belőle. Filmesként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy »á, nincs nálunk szenvedélyesebb alkotó, mi tényleg őrültek vagyunk...« Aztán látunk egy dizájnert, aki ugyanilyen elánnal és akarással dolgozik. Nem véletlen, hogy Húnfalvi Andris idén már a negyedik Red Dot díját nyerte a csapatával” – meséli a főszereplőről a film alkotója, Tiszeker Dániel, aki a #Sohavégetnemérős (2016), a Nagykarácsony (2021) vagy a Nyugati nyaralás (2022) című nagyjátékfilmeket is jegyzi.

Saját dizájn és stúdió

Húnfalvi András a MOME formatervező szak járműtervezés szakirányán szerezte meg diplomáját 2012-ben. Laufer Ferenccel, volt szaktársával nem sokkal az egyetemi éveik után megalapították saját dizájnstúdiójukat, a Flying Objectset. András munkáival számos alkalommal vívta ki a hazai és a nemzetközi szakma elismerését. Több iF Design Award és Red Dot díj büszke tulajdonosa, utóbbit 2022-ben a NORT Complex okosedzőrendszerrel nyerte el a „best of the best“ kategóriában.

A szóban forgó eszköz egy kijelzőkkel működő, vizuális okosedzőrendszer, amit Andrásék profi trénerekkel együttműködve fejlesztettek ki azzal a céllal, hogy változást hozzon az edző–játékos-kommunikációba, segítve ezzel a sportolók fejlődését.

András a film kapcsán úgy fogalmazott: Örültem, hogy megmutathatom a hivatásomat, és bízom benne, hogy lesz, akinek kedvet adok ahhoz, hogy dizájner legyen vagy dizájnerekkel dolgozzon.”

Ahogy formatervező-hallgatók egész sorára, úgy Andrásra is nagy hatással volt Stefan Lengyel, a legendás magyar származású formatervező, professor emeritus; az ikonikus „sárga villamos“, a Ganz csuklós villamosának tervezője és az ő munkássága. A mester nevét ma már kiválósági ösztöndíj is viseli, továbbá neki köszönhetően jött létre a MOME és a Mercedes-Benz együttműködése. A több mint húsz éve tartó, gyümölcsöző kapcsolat nyomán tavaly megnyílt Budapesten a régió egyik legkorszerűbb járműtervezési műhelye, a Mobility Design Lab.

3.cikk Hunfalvi 3
Fotó: MOME

Egyetemi tanulmányai során András több ízben volt a Mercedes-Benz gyakornoka, diplomamunkáját a Mercedes buszrészlege, az EvoBus támogatásával készítette el. Aktív tervezői munkája mellett – Stefan Lengyel professzor nyomdokain járva – már a Formatervező BA és MA szak oktatójaként, valamint a MOME Budapest Mobility Design Lab programjának vezetőjeként erősíti az egyetem csapatát. Ha pedig valaki azt gondolná, hogy a Mobility Design Labben csak autókat terveznek, az téved... itt született például a 2022-ben bemutatott, a Neumann János Egyetemmel közösen jegyzett SUPERMOTO is.

A dizájn mindig csapatmunka, a Flying Objects és a MOME Mobility Design Lab pedig két nagyszerű csapat, amiknek tagja vagyok. Minden, amit Laufer Ferivel és Patkós Lucával a Flying Objects, valamint Ruppert Danival és a Mercedeses dizájnerkollégákkal a MOME oldaláról elértünk, az közös érdem. Jó dolog két olyan csapat tagjának lenni, ahol mindenki hasonlóan sok energiát és tudást tett bele abba, hogy a világszínvonalat képviseljük” – mondja Húnfalvi András, a MOME Ways of Creation című sorozat egyik főszereplője.

A Ways of Creation című minisorozat különleges portréfilmek formájában enged bepillantást három MOME-alumni karrierútjába. A három főszereplő – Húnfalvi András dizájner, Szász-Bányász Anna fotográfus és Vácz Péter animációs filmrendező – más és más háttérrel, ambíciókkal és tervekkel vágott neki művészeti és dizájntanulmányainak, az egyetemi éveknek, aztán a nagybetűs életnek. A három merőben különböző alkotó történetét három kiváló, fiatal magyar filmrendező – Tiszeker Dániel, Szakonyi Noémi Veronika és Hartung Attila – alkotásain keresztül ismerheti meg a közönség a MOME YouTube-csatornáján.

Ez a szerkesztőségi tartalom a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem támogatásával jött létre.

(Borítókép:  Húnfalvi András. Fotó: MOME)