Szó szerint 3 másodperces edzés - Látványosan javítja az izomzatot az egész testen

Már napi pár másodpercnyi mozgás is fellendítheti az izomépítést.

GettyImages-532048630
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor életmódváltásról és testmozgásról van szó, az első számú kifogás az, hogy „nincs időm rá”. Egy tanulmány kutatói most arra keresték a választ, melyik az a leggyorsabb mozgásforma, ami eredményt is hoz.

Van egy mozdulat, amit csupán három másodpercig kell csinálni, és mégis meglepően javítja mind a koncentrikus, mind az excentrikus erőt.

3 másodperc alatt javítja az izomzatot

Ezt a mozdulatsort elég heti háromszor három másodpercet csinálni, tehát havi mindössze 36 másodpercnyi időt kell szakítani rá. Most már biztos téged is megesz a kíváncsiság, mi is lehet az, ami ennyi idő alatt is kifejti hatását.

GettyImages-1407975650
Fotó: lioputra / Getty Images Hungary

Ez gyakorlatilag a klasszikus bicepszgyakorlat, amikor súlyzóval a leengedett karokat derékszögig emeled. A mozdulatsor hatékonyságát már korábbi kutatások is kimutatták. Eszerint a gyakorlat heti öt napon át, négy héten keresztül végezve javítja az izomerőt. A friss tanulmány szerint azonban még ennyi sem kell ahhoz, hogy változást érj el, és a kulcs valóban a rendszeresség, nem az időtartam. A tanulmány rávilágított, nem a heti egy-kettő hosszú, sokkal inkább a rendszeres rövid testmozgás hoz eredményt.

A kutatás során 26 egészséges fiatal felnőttet toboroztak, majd az alanyok egyik felével heti két napon keresztül három másodperces bicepszgyakorlatokat végeztettek, a másik felének pedig heti háromszor kellett elvégezni a három másodperces mozdulatsort. Négy hét elteltével a csapat összehasonlította a bicepszerejét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kétnapos csoportban nem történt jelentős változás, de azoknál, akik három napon át végezték a mozgást, 2,5 százalékkal nőtt a koncentrikus erő, és 3,9 százalékkal az excentrikus erő - ez kismértékű, de jelentős javulást jelent. Az eredmények kevésbé voltak látványosak, mint a korábbi tanulmány során végzett heti ötnapos edzés, ami arra utal, hogy már két plusz edzésnap is jobb eredményeket hoz, még akkor is, ha maga a gyakorlat csak másodperceket vesz igénybe.

GettyImages-1462022476
Fotó: JLco - Julia Amaral / Getty Images Hungary

Hogyan működhet a 3 másodperces edzés?

A szerzők szerint ezeknek a szuper rövid edzéseknek a titka a köztük lévő hosszú pihenőidőkben rejlik. A mindössze három másodpercig tartó edzés azt jelenti, hogy a regenerálódási idő 28 800-szorosa az edzés idejének. Az izomadaptáció ugyanis akkor következik be, amikor pihen az ember. Amikor az izmoknak van ideje pihenni, akkor javul az izomerő, és nő az izomtömeg.

5-10 perces zsírégető edzésért olvass tovább!

Hogyha valaki szeretne látványos eredményt elérni otthoni edzéssel, de nincs ideje 30-45 perces testmozgást beiktatni a napba, akkor érdemes elgondolkozni a miniedzéseken.

Gyorsítják a zsírégetést, formálják az alakot: az 5-10 perces testmozgás 5 szuper hatása

Már az 5-10 perces testmozgás is nagyon sokat számít abban, hogy beinduljon a fogyás.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük