DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Alonso és Norris dobogós, Hamilton csak ötödik az F1-es csapatfőnököknél

A versenyzőkhöz hasonlóan a csapatvezetők is Max Verstappent látták a 2023-as idény legjobbjának, a holland mögött azonban vannak eltérések a két lista között.

Ahogy azt megszokhattuk az előző években, a Formula1.com a pilóták mellett a csapatfőnököket is felkérte arra, hogy rangsorolják a szerintük az adott szezonban legjobb teljesítményt nyújtó tíz versenyzőt.

A szavazásban mind a tíz istálló vezetője – név szerint Christian Horner (Red Bull), Toto Wolff (Mercedes), Frederic Vasseur (Ferrari), Andrea Stella (McLaren), Mike Krack (Aston Martin), Bruno Famin (Alpine), James Vowles (Williams), Franz Tost (AlphaTauri), Alessandro Alunni Bravi (Alfa Romeo) és Günther Steiner (Haas) – részt vett, a listáikat pedig az F1-es pontrendszernek megfelelően összesítették.

f1-norris-alonso-podium



Aligha meglepő, hogy a versenyzőkhöz hasonlóan a csapatfőnökök is Max Verstappent látták a legjobbnak, a Formula-1 hivatalos honlapja szerint a begyűjthető 250-ből 240 pontot szerzett a Red Bull világbajnoka.

Mögötte azonban már vannak eltérések a pilóták rangsorához képest. Fernando Alonso és Lando Norris például egyaránt egy-egy hellyel előrébb végzett a csapatvezetőknél, sőt igaz ez a pódiumról így is lemaradó Charles Leclerc-re is, Lewis Hamilton ellenben mindössze az ötödik pozíciót foglalta el az alakulatok első embereinél, míg a mezőny tagjai a második pozícióba sorolták őt.

A top 10-es névsor amúgy csak egy ponton tér el a két listában: a versenyzőknél Pierre Gasly, a csapatfőnököknél viszont George Russell fért fel a kilencedik helyre – igaz, a Mercedes britje így is a legnagyabb visszaesést produkálta 2022-höz képest, amikor még harmadik lett. Különbség még az is, hogy a csapatvezetők Oscar Piastrit Alexander Albon elé sorolták.

A 2023-as F1-es szezon tíz legjobb pilótája a csapatfőnökök szerint:

1. Max Verstappen

2. Fernando Alonso

3. Lando Norris

4. Charles Leclerc

5. Lewis Hamilton

6. Carlos Sainz

7. Oscar Piastri

8. Alexander Albon

9. George Russell

10. Sergio Perez

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: