Pénzügy

K&H: átlagosan 22 ezer forint havi zsebpénzt kapnak a fiatalok a szülőktől

A 14-18 évesek 94 százalékának van valamilyen jövedelme: jellemzően zsebpénz vagy ösztöndíj.

2023.12.29 00:30MTI

Átlagosan 22 ezer forint havi zsebpénzt kapnak a 14-18 év közötti fiatalok a szülőktől - derült ki a K&H fiatalok pénzügyi helyzetét felmérő kutatásából, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

A K&H 2023 októberében készült vizsgálata szerint a 14-18 évesek 94 százalékának van valamilyen jövedelme: jellemzően zsebpénz vagy ösztöndíj, utóbbinál 29 122 forint az átlagösszeg.

A közlemény szerint ezért már a gyerekeket is érdemes beavatni a családi költségvetés elkészítésébe, amelynek első lépése a rendszeres, illetve az eseti és ideiglenes bevételek listázása. A második lépés a kiadások összeírása, amelyben segíthet a korábbi banki átutalások áttekintése. Ezek a lépések elvezetnek a bevételek és a kiadások egyenlegének megjelenéséhez.

Egyúttal arra is rámutattak, hogy a közösen készített családi költségvetés lehet az egyik első lépés afelé, hogy a gyerekek megismerjék a pénz útját a megszerzésétől az elköltéséig. Ehhez a gyerekek és a szülők hasznos információt kaphatnak a K&H Vigyázz, kész, pénz! idei vetélkedősorozatához tartozó oktatási anyagból és a verseny feladataiból. A játék első - online - fordulója már javában zajlik, a feladatsorokat 2024. január 26-ig lehet benyújtani. A vetélkedőn 2010 óta csaknem 80 ezer diák vett részt - olvasható a K&H közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.