szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő órákban újból megvásárolható lesz a Watch Series 9 és az Ultra 2 Amerikában, de ez csak egy átmeneti fegyverszünet a háborúban.

A véroxigénszint-mérő körül kialakult szabadalmi vita következtében az Apple néhány napja leállította a két csúcs-okosórája, a Watch Ultra 2 és a Series 9 értékesítését az Egyesült Államokban.

A lépés példátlan az Apple történetében, és az évvégi időszakban kimondottan rosszul jöhetett a cégnek – hogy pénzügyileg mennyire, arról itt írtunk bővebben.

Most azonban úgy tűnik, hogy – átmenetileg – pont kerülhet a kálvária végére, miután egy szövetségi bíróság felfüggesztette a két termékre vonatkozó értékesítési és importtilalmat, így azok újból kaphatóak lesznek. Néhány Apple Store-ban már ezekben az órákban feltűnhet a két Watch, az online értékesítés pedig – magyar idő szerint – a csütörtök esti órákban indul újra. Ezt Nikki Rothberg, az Apple szóvivője mondta el a The Verge érdeklődésére.

Természetesen, mint arra már korábban utaltunk, ezzel még nincs vége a Masimo nevű vállalattal vívott csatározásnak: az Apple most, egy átmeneti időszakban arra vár, hogy visszajelzést kapjon az általa javasolt módosításokra. Ezek ugyanis – elméletileg – már megoldást jelenthetnek a szabadalmi problémákra.

Példátlan újratervezés zajlik az Apple-nél: leállítják a két legjobb Apple Watch értékesítését

Az Apple a saját háza táján példátlan esetet igyekszik elkerülni, legalábbis minimalizálni a károkat: elképesztő gyorsasággal tervezik újra szoftveresen a véroxigénszint-mérőt a Watch órákban. Pedig lehet, hogy ez sem lesz elég a tilalom feloldásához.

Erről január 12-én fog dönteni az amerikai vámhatóság, további fejlemények is ekkor várhatók az ügyben. Az értékesítés leállítása alatt egyébként csak egy modell, a Watch SE 2 volt kapható hivatalosan, mely a véroxigénszint-mérő mellett EKG-t sem tartalmaz, így az ügyben nincs érintettsége. Más kereskedők továbbra is árusíthatták volna a két csúcsmodellt is, de az importtilalom miatt ők is csak a készlet erejéig.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Apple állítólag egy szoftverfrissítésen is dolgozik, mely várakozásaik szerint orvosolhatja a problémát – lehet azonban, hogy csak hardveres módosítás jelentene végleges megoldást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.