szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Svéd kutatók szerint átlagosan több mint 3 perccel hamarabb ér a helyszínre egy drónnal szállított defibrillátor, mint egy mentőautó. Ezt nem gondolják, hanem tudják, miután Svédországban 2020 nyara óta tesztelik a drónos rendszert.

A svéd Karolinska Intézet kutatói az elmúlt három évben félautomata külső defibrillátorral (automated external defibrillator, AED) felszerelt drónokkal kísérleteztek. A tesztek azt mutatják, hogy ezek által a betegek, akiknek leáll a szíve, hamarabb jutnak segítséghez: a gyorssegélyként érkező berendezést ugyanis már azelőtt használni tudják a helyszínen lévők, mielőtt a mentők a helyszínre érnének.

A szívroham, szívritmuszavar (szabálytalan szívverés) vagy más szívbetegség következtében történő szívleállás esetében az idő döntő tényező, ugyanis életmentéshez azonnali beavatkozásra van szükség.

A kutatók mintegy 200 ezer embert vontak be a rendszer tesztelésébe Svédország nyugati részén. A The Lancet Digital Health egészségügyi szakfolyóiratban ismertetett eredmények azt mutatják, hogy a koncepció nemcsak életképes, de biztonságos is.

Magyar mérnök vezényletével fejlesztenek gyors, életmentő drónokat Németországban

A defibrillátorokkal felszerelt drónok a világ több részén is sikerrel vizsgáztak - és mentettek emberi életet. A Pécsről Németországba került Nagy Balázs egy ugyanilyen projekten dolgozik, több tucatnyi mérnökkel, fizikussal és informatikussal. Elképzeléseik között magyarországi együttműködés is szerepel.

A vizsgálat időszaka alatt 55 szívmegállásos betegen kellett segíteni. 37 alkalommal, vagyis az esetek 67 százalékában hamarabb ért a helyszínre az AED, mint a mentőautó. A medián előny 3 perc 14 másodperc volt. 2021. december 9-én egy 71 éves férfi életét például így sikerült megmenteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.