szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Keresve sem lehetett volna ennél rosszabb időpontot választani a jelenlegi legmenőbb Apple okosórák forgalmazásának amerikai leállítására, mint az általában nagy bevételeket hozó év végi szezon. De vajon hogyan érinti ez pénzügyileg az Apple-t? Nos, gyűjteni azért nem kell majd a cupertinói cégnek, ezt az érvágást bőven ki fogja bírni, legalábbis a JP Morgan pénzügyi szolgáltató vállalatcsoport kalkulációi szerint.

Váratlan és gyors lépést tett az Apple, amikor úgy döntött, hogy leállítja az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 árusítását az Egyesült Államokban. A háttérben egy, a véroxigén-méréssel összefüggő szabadalomsértés, illetve egy küszöbön álló tilalom áll, egészen pontosan az, hogy a szóban forgó modelleket nem importálják az Egyesült Államokba 2023. december 25-e után. Az értékesítés leállítása, különösen az év végi szezonban, példátlan az Apple történetében, és el is indultak már a kalkulációk, hogy milyen hatással lehet mindez a techóriás pénzügyi helyzetére.

Mindenekelőtt azt fontos látni, hogy leállítás csak az Egyesült Államokat érinti, viszont az Apple világszerte értékesíti készülékeit. Ráadásul a régebbi modellek visszamenőleges készlete továbbra is elérhető lesz a kereskedőknél. A J.P. Morgan elemzői arra számítanak, hogy a tilalom csak körülbelül 5 milliárd dolláros árbevételt vagy az éves összforgalom egy százalékát fogja érinti – írja az Apple Insider.

A J.P. Morgan feljegyzése szerint a tilalom valódi hatása a tilalom hosszától és az Apple azon képességétől függ, hogy mennyire tudja majd az amerikai fogyasztókat a régebbi modellek felé terelni. A minimális különbségek miatt a vásárlók valószínűleg könnyen rátérhetnek az eredeti Apple Watch Ultrára, bár a vásárlók átcsábítása a a régebbi fő sorozatú modellekre már keményebb diónak bizonyulhat.

Apple

Az elemzői becslések az IDC adataiból nyert információkon alapulnak. A szállítási becslések szerint az Apple Watch egységek forgalma évi 43,9 millió darabra tehető, 466 dolláros átlagos eladási ár mellett, ami körülbelül 20 milliárd dolláros bevételt jelent. A feljegyzés azt is feltételezi, hogy az új modellek adják a szállítmányok 80 százalékát, és a globális okosórák körülbelül 30 százalékát az Egyesült Államokban értékesítik. Így jut a J.P. Morgan a fent említett következtetésre.

Az Apple egyébként arra készül, hogy fellebbez az ítélet ellen, és arra kérte a Biden-adminisztrációt, hogy a bizottsági felülvizsgálati folyamat részeként még december 25-e előtt semmisítse meg az ítéletet. A vállalat emellett az Apple Watch szoftverfrissítését is tervezi, amely és megakadályozhatja a kitiltást. A szabadalom tulajdonosa, a Masimo orvostechnológiai cég viszont úgy véli, hogy a hardverváltás az egyetlen olyan lépés, ami megállíthatja a tiltást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.