Tiszteletbeli Arany Medve-díjat kap Martin Scorsese

2023.12.22. 13:48
Tiszteletbeli Arany Medve-díjjal ismerik el Martin Scorsese filmes életművét februárban a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon – jelentették be csütörtökön a szervezők.

Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian, a Berlinale igazgatói Martin Scorsesét a filmművészet „páratlan példaképének” nevezték, akinek filmjei személyes és egyetemes történeteket mondanak el. Mint közleményükben fogalmaztak:

Filmjei nézőként és emberként is végigkísérték történelmünket, karakterei bennünk éltek és nőttek fel, a történelemről és az emberiségről alkotott nézetei segítettek megérteni és rákérdezni, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk.

Az Oscar-díjas rendező 1942-ben született New Yorkban. Legutóbbi alkotását, a Megfojtott virágok című történelmi drámát, amelynek főbb szerepeiben Leonardo DiCapriót és Robert De Nirót láthatja a közönség, hét Golden Globe-díja jelölték

Mint írták, Scorsese az 1970-es évek óta a világ legnagyobb hatású filmesei közé tartozik. Számos alkotása vonult be a filmtörténetbe, leghíresebb filmjei között sorolták fel Taxisofőrt és a New York bandáit.

Martin Scorsese sokat tesz a történelmi filmörökség megőrzéséért is, klasszikus filmek restaurálását és forgalmazását támogatja – emelte ki a közlemény. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivált február 15. és 25. között tartják meg. Az életműdíj átadása február 20-án lesz. Tavaly Steven Spielberg kapta meg a fesztivál tiszteletbeli Arany Medve-díját, írja az MTI.