Most van baj: Észak-Korea bejelentette, amitől mindenki rettegett

KIM Dzsong Un
Phenjan, 2021. június 19. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezető gratulált a közelmúltban tartott interkontinentális ballisztikusrakéta-kísérletben részt vevő katonáknak, és közölte: Phenjan nem fog habozni, hogy atomtámadást indítson, ha ellenségei "nukleáris fegyverekkel provokálják" - jelentette csütörtökön az észak-koreai állami média.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea hétfőn indított egy interkontinentális ballisztikus rakétát a Japán-tenger felé,

alig egy nappal azután, hogy egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát is kilőtt. A kísérletben részt vevő katonákat a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának székházába hívták meg.

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun nővére közben az észak-koreai állami hírügynökség közlése szerint külön közleményben bírálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, amiért hadgyakorlataikkal - amelyeket "egy invázió általános előkészületeinek" nevezett - növelik a feszültséget a térségben.
A nyilatkozatban Kim Jodzsong határozottan elítélte, hogy

kedden összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy megtárgyalja az észak-koreai rakétakísérleteket.

Mint hangsúlyozta, a rakétakísérletekkel az ország védelmét akarják biztosítani.

Az ENSZ BT keddi ülésén nem született határozat. A tanács 2018 óta nem hozott konkrét intézkedéseket Phenjan ellen az ENSZ határozatainak megsértése miatt, mert a vétójoggal rendelkező állandó tagok közül Kína és Oroszország támogatja Észak-Koreát.

A japán, amerikai és dél-koreai külügyminiszer azonban csütörtökön közös nyilatkozatban ítélte el Phenjan ballisztikusrakéta-kísérleteit,

amelyek közleményük szerint "súlyos fenyegetést" jelentenek a regionális és nemzetközi békére és biztonságra.

A France24 szerint Észak-Korea a közelmúltban hangsúlyozta, hogy "a Koreai-félsziget háborús állapotban van", és a Washington által délen telepített "stratégiai eszközök" lesznek "a pusztítás első célpontjai".