A kárpátaljai magyaroknak üzent Novák Katalin

IMG 3393
2023.12.21. 15:24 Módosítva: 2023.12.21. 15:24
Karácsony idején is erőt és kitartást kívánt, valamint támogatásáról és együttérzéséről biztosította a kárpátaljai magyar közösséget – Novák Katalin köztársasági elnök a Kárpáti Igaz Szó című kárpátaljai magyar hetilapnak nyilatkozott.

A magyar államfő az interjúban emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására eddig két alkalommal, legutóbb idén augusztusban tett látogatást Kijevben. Novák Katalin a lapnak úgy fogalmazott, a megbékélés szándékát, a béke kívánságát és a kárpátaljai magyarság jogainak biztosítását tolmácsolta ukrán partnerének, megemlítve, hogy a magyar kisebbségnek az eleve nehéz és küzdelmes hétköznapok mellett a háború terhét, jogaik gyakorlásának korlátozását, valamint a belső migráció következményeit is el kell szenvedniük.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök az interjúban többek között arról is beszélt, hogy:

  • Az anyanyelv szabad használata nemcsak egy őshonos nemzeti kisebbség túlélésének feltétele, hanem a legelemibb európai emberi jogi normák egyike is. Amikor ez megkérdőjeleződik, azt az anyaország vezetői nem hagyhatják szó nélkül.
  • Novák Katalin fontosnak nevezte, hogy a kijevi megbeszélések után Zelenszkij elnök másodszor is elment Beregszászra, ahol érdemben meghallgatta a helyi magyar szervezetek vezetőit.
  • Az államfő a béke fontosságát hangsúlyozva az interjúban elmondta, nehéz kérdés, hogyan lehet eljutni ennek feltételeihez, most az a legfontosabb, hogy minél hamarabb legyen vége a háború aktív, pusztító fázisának.
  • Novák Katalin legutóbbi két kárpátaljai látogatását felidézve úgy fogalmazott, magyar elnökként nem egyszerű ma Kárpátaljára eljutni, mert tetteivel és szavaival sem szeretné bajba sodorni a kárpátaljai magyarságot.
  • Ukrajna ugyanazon szövetségi rendszerekhez szeretne tartozni, mint Magyarország, amihez nagyon hosszú és göröngyös utat kell még bejárnia, de ez nem fog menni a kárpátaljai magyarság nélkül – jelentette ki.

A magyar köztársasági elnök augusztusban adott interjút az Indexnek. „Fontos lenne olyan kérdésekről kampánymentesen is gondolkodni, amelyek a jövőnk szempontjából meghatározóak: a családokról, a gyerekek jövőjéről vagy az oktatásról” – mondta Novák Katalin a Sándor-palota Kék Szalonjában.

Az államfő beszélt arról is, hogy mit élt át kijevi látogatása során a kormányzati negyed óvóhelyén, és milyen ígéreteket kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, valamint mire kérte meg őt Ferenc pápa.

(Borítókép: Novák Katalin 2023. augusztus 28-án. Fotó: Németh Kata / Index)