Legyen pezsgés ünnepekkor!

2023. dec 21. 12:46
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A Törley Gála Sec száraz pezsgő az ünnepi ebéd fogásai között pompásan működhet

A Törley Gála Sec száraz pezsgő az ünnepi ebéd fogásai között pompásan működhet

Két pezsgőt kínálunk a héten, a (száraz) pezsgő remek gasztrobor, a várható nagy zabálásokat jótékonyan támogatja, és szinte mindenhez jó, mint a rozé. Ma egy egyszerű és szuper minőség/ár arányú palackot penderítünk ide, nem mindenki tud húszezer froncsit szánni egy palack Moet et Chandon-ra.

Ez az egyszerű Törley-cucc teljesen korrekt száraz bor (mert hisz’ a pezsgő bor, csak éppen kicsit bonyolultabb története van, mint az ún. „csendes”, azaz nem-szénsavas boroknak, erről legközelebb.) Szóval ez az olcsó kis pezsgő tiszta, hibátlan, korrekt, csontszáraz érzetű, egyrétegű, nincs érleltség és mélység benne, de finom, gyümölcsös (citrusos) és lendületes. Az ünnepi ebéd fogásai között pompásan működhet. Kutya hidegen, 6-8 fokon fogyasszuk, és, ami a tétel vonzó vonásai közét tartozik, van olyan közért, ahol 1200 forintért leemelhetjük a polcról.

A pezsgő alapbornak mindig egyszerűnek kell lenni. Ha nagyon karakteres, elvész a könnyedség, ami a lényege, ezért teljes érés előtt szokták szüretelni, azaz, amikor még nem túl édes a szőlő, viszont jók a savak. És a jó pezsgős területek a hűsebb, meszes vagy vulkanikus talajú termőtájak, mint Champagne, Etyek-Buda, Somló vagy Tokaj. Az alapbor tehát viszonylag egyszerű, nem testes, vagy túl illatos, alacsony alkoholú (11%), jó savú küvé (78 gramm /liter), azaz akár több évjárat alapborának kikeverésével, házasításával kialakított alapbor. A küvé sző eredetileg innen, a pezsgőgyártásból származik és lett a több szőlőfajtából kikevert, házasított bor jele, ilyen pl a Bikavér.

Törley Gála Sec száraz, fehér pezsgő 0,75 l, 86 pont

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

pezsgő

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
pezsgő ünnepek