Donald Tusk bekeményített: leállt a lengyel köztévé hírcsatornája

2023. dec 21. 10:59
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Donald Tusk: a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását / Fotó: Northfoto

Leállították a lengyel TVP 24 órás hírcsatornájának sugárzását. / Fotó: Northfoto

A keddi varsói parlament állásfoglalása után rendkívül gyorsan követték egymást az események.

Ahogyan arról már mi is beszámoltunk, miután kedden a varsói parlament állást foglalt a közmédia függetlensége, objektivitása és pluralizmusa mellett, Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán jött, látott és elbocsátották a közmédia vezetőit, majd új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. Most úgy tűnik, az egyik állami TV-csatorna, a TVP Info sugárzását le is állították emiatt.

Kormányváltással jött a változás: kirúgták a közmédia vezetőit

Kormányváltással jött a változás: kirúgták a közmédia vezetőit

Az állami média Lengyelországban igen fontos szerepet játszik, hiszen a lakosok egyharmada kizárólag ebből a forrásból tud informálódni. Mateusz Morawieczki, volt PiS-miniszterelnök ezért törvénytelennek nevezte a Tusk-kormány lépéseit, Andrzej Duda elnök pedig „az alkotmányos elvek és a törvények megsértésével” vádolta a kormányt, írja az Infostart.

Donald Tusk december 13-ai hivatalba lépése után azzal kampányolt, hogy feloszlatja az állami műsorszolgáltatót, mert szerinte a TVP fő esti hírműsora és a TVP Info hírcsatorna a PiS-kormány propagandaeszközévé vált. A kampány után kitiltotta az állami média képviselőit a kormány rendezvényeiről. Az Európai Tanács korábbi elnöke továbbá azonnal elbocsátotta a PiS által kinevezett személyeket a kormányzati szervekből, és kinevezte az új vezetőket is.

Lengyel miniszterelnök: „Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák”

Lengyel miniszterelnök: „Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák”

Az elbocsátásokat bírálta Maciej Swirski, a lengyel Országos Műsorszolgáltatási Tanács (KRRiT) elnöke.

A TVP Info sugárzásának leállítása és weboldalainak kikapcsolása törvénytelenség és a szükségállapot legrosszabb időszakát idézi – mondta Swirski, akinek tanácsát a PiS szintén befolyásolta.

A PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski később csatlakozott a tévé székházánál tartott tüntetéshez, és csak reggel hat után hagyta el az épületet, majd szerdán több tucat más PiS-képviselővel együtt visszatért, miután leállították a TVP 24 órás hírcsatornájának sugárzását.

A BBC megjegyezte:

A törvény szerint az állami média nem szolgálhatja egyetlen párt politikai érdekeit sem, de a gyakorlatban az aktuális kormány felé húz

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Donald Tusk

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Lengyelország Donald Tusk elbocsátások tüntetés közmédia