szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Alapesetben a határon át ingázók csak heti egy nap home office-t kaphatnak, különben változik a társadalombiztosításuk. Megoldás lenne egy uniós keretmegállapodás, de ezt Magyarország nem kötötte meg Ausztriával.

Uniós szabály szerint hivatalosan heti legfeljebb egyszer lehet otthonról dolgozni, ha a munkahely és a lakóhely egy másik tagországban van – a szabály azért fontos, mert ez alapján kell meghatározni, a munkavállaló melyik tagállamban fizeti a közterheket, és melyik tagállamban van társadalombiztosítása – írja a G7.hu.

Mindez nehezítheti Ausztriában dolgozó nyugat-magyarországiak életét is, akik az EU legnagyobb ingázó közössége. Van, aki a szabályozásról semmit sem tudott és az osztrák munkáltatója sem törődik vele, de van olyan is, akinek a 3 napos home office-t hirtelen egyre csökkentették.

Ugyan lenne a helyzetükre megoldás, de a magyar kormány nem hajlandó egy uniós megállapodáshoz csatlakozni – írja a lap.

2023. július 1-jén hatályba lépett az uniós tagállamok között egy olyan keretmegállapodás, ami alapján 50 százalék lehet az ingázók számára is a home office napok száma. Ausztriával ezt Magyarországon kívül minden más szomszédos ország alá is írta.

A lap kereste a témáért felelős Belügyminisztériumot, de nem válaszoltak. A témával kapcsolatban kormányzati honlapokon semmiféle tájékoztatást sem találni.