szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hormonmentes YCT-529 nevű készítményt eddig egereken tesztelték, és ott igen jól teljesített. Most indultak az I. fázisú klinikai vizsgálatok.

Az egereken végzett sikeres tesztek után az amerikai YourChoice Therapeutics nevű vállalat a héten megkezdte az általa fejlesztett, férfiaknak szánt hormonmentes fogamzásgátló tablettájának humán klinikai tesztjét – írja az IFLScience. Az YCT-529 nevű készítmény a maga nemében az első, amely eljutott az I. fázisú klinikai vizsgálatokig.

Az elmúlt évtizedekben azon dolgoztak a kutatók, hogy az óvszeren és a vazektómián túl is legyen valamilyen alternatíva a férfi fogamzásgátlásra. Azok a készítmények azonban, amelyek eddig eljutottak a tesztelés fázisába, mind hormonalapúak voltak.

Mivel a hormonháztartás megzavarásának kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, a hormonmentes megoldás sokkal vonzóbb alternatívának tűnik.

Pixabay / TBIT

Gunda Georg, a fejlesztés vezetőjének magyarázata szerint a készítmény a retinsav alfa-receptor (RAR-alpha) gátlásával fejti ki a hatását. Ez a sejtmag-receptorok családjába tartozó fehérje, amely a retinsavhoz, vagyis az A-vitamin származékához kötődik, amely szerepet játszik a spermiumok képződésében. Mivel a YCT-529 ezt az útvonalat blokkolja, képes megállítani a spermiumok termelődését.

Az egérkísérletek során azt tapasztalták a kutatók, hogy a spermiumok számát sikerült annyira drasztikusan lecsökkenteni, hogy a készítmény 99 százalékban hatékony volt a terhesség megelőzésében. A kutatók abban bíznak, hogy hasonló eredményeket érnek majd el az embereknél is.

Új módszert azonosítottak a kutatók, amivel még közelebb kerülhet a férfi fogamzásgátló tabletták kifejlesztése

Az Arrdc5 nevű gén lehet a férfi fogamzásgátlás kulcsa, ami „kikapcsolva" csökkentheti a spermaszámot, és a mozgásuk is lassulhat. A módszer amellett, hogy az állatok esetében is alkalmazható, abból a szempontból is ígéretes, hogy a gyógyszert elhagyva minden visszaáll a normál kerékvágásba.

Az I. fázisú klinikai vizsgálatok során a cél, hogy megbizonyosodjanak a tabletta biztonságáról, valamint hatékonyságáról. Első körben nyolc önkéntes férfin próbálják ki, 2024 közepéig. Ha jól is sikerül, az engedélyezés akkor is évekig eltarthat. De ha végül piacra kerül, komoly változást jelenthet a védekezésben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.