Az okostelefon-használat mégis jót tehet a tinédzserek mentális egészségének

GettyImages-1455471430
2023.12.21. 07:30
Hiába tartják sokszor egyenesen ördögtől valónak, nem minden esetben káros a fiatalok számára a közösségimédia- és okostelefon-használat – állapította meg egy friss kutatás. A tanulmány szerint a naponta maximum két órát telefonozó fiatalok körében ugyanis csökkent a stressz, a depresszióra és a függőségekre való hajlam is.

Nem sok olyan család vagy háztartás létezik manapság, ahol ilyen-olyan módon ne okozna problémát vagy kisebb-nagyobb konfliktust a közösségi média használata és az okostelefonok megállás nélküli nyomkodása, így a szülők számára is rendkívül nehéz feladat az, hogy a tinédzser gyermekük számára hogyan lehet szabályozni azt, hogy mennyit lóg a telefonján. 

Az elmúlt években egyre több kutatás látott napvilágot arról, hogy az okostelefonjaink olyan függőséget okozhatnak, mint a cigaretta vagy éppen az alkohol, emellett pedig arra is fény derült, hogy ezen eszközeink a mentális egészségünkre is sok esetben káros hatást gyakorolhatnak. 

Hiába azonban a temérdek figyelmeztetés, az okostelefonjaink fényében eltöltött idő nem minden esetben káros ránk nézve. A legújabb kutatások ugyanis kimutatták, hogy az okostelefont használó tinédzserek számára előnyös lehet, ha időt töltenek eszközeiken, de csak bizonyos mértékig. Ez nem is annyira meglepő, hiszen a mértékletesség elve szinte mindenre vonatkozik az életünkben – elég csak az éltető elemre, a vízre gondolni, amelyből több liter gyors elfogyasztása a halálunkat okozhatja

Az új tanulmány, amelyet a PLOS ONE folyóiratban tettek közzé, azt mutatja, hogy

azoknál a serdülőknél, akik napi egy-két órát használták telefonjukat, alacsonyabb a depresszió, az öngyilkossági gondolatok, az alvási problémák, a stressz és az alkoholfüggőség kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem használtak telefont.

Azok azonban, akik négy óránál többet töltöttek okostelefonjukon, nagyobb arányban szenvedtek mentális egészségügyi problémáktól és kábítószer-használattól – akár 22 százalékkal nagyobb kockázatot jelentenek, mint a mérsékelt eszközöket használók.

2017 és 2020 között mintegy 50 ezer koreai fiatal válaszolt két kérdőívre, az egyikben testi és lelki egészségi állapotukat, a másikban pedig okostelefon-használatukat mérték fel. A koreai Hanyang Egyetem kutatói az adatok alapján elemezték az okostelefon-használat és az egészségi állapot közötti összefüggést, olyan tényezőkhöz igazítva, mint az életkor, a nem és a társadalmi-gazdasági állapot.

Viszlát, stressz, depresszió, és függőségek! 

Míg korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a túl sok képernyőidő negatív hatással lehet a felhasználók egészségére és jólétére, a kutatók azt találták, hogy a fiatal felnőttek telefonhasználatának bizony jótékony hatásai lehetnek. Az okostelefonon, azon is

a közösségi platformokon eltöltött maximum két óra segíthet a tinédzsereknek leküzdeni a magányt és az elszigeteltséget, az ezt meghaladó használat azonban csak fokozhatja ezeket az érzéseket. 

Azokhoz a tinédzserekhez képest, akik azt állították, hogy nem használják a telefonjukat kikapcsolódásra, azok, akik napi két óránál kevesebbet foglalkoznak a közösségi médiával, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak stresszesek, 27 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak alvásproblémáik, 38 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak depressziósak, 43 százalékkal volt esetükben kisebb az öngyilkosság valószínűsége és 47 százalékkal volt alacsonyabb a drog- vagy alkoholfüggőség kialakulásának valószínűsége. 

A fentebb felsorolt előnyök némelyike pedig még az enyhén megnövekedett használat mellett is megmaradt, az eszközeiket kettő-négy órát nyomkodó fiatalok esetében nem sokkal rosszabb százalékos arányok voltak megfigyelhetők. A négyórányi közösségi képernyőn töltött időn túl azonban egyre növekvő negatív hatások jelentkeztek. A kutatás eredményei rávilágítottak, hogy ha a telefonhasználat eléri a napi 4-6 órát vagy többet, a tinédzserek nagyobb valószínűséggel küzdenek rossz mentális egészséggel, jelentős stresszel, elhízással, depresszióval és öngyilkos gondolatokkal. 

A közösségi média nem mindig segít

Annak ellenére, hogy tudjuk, a közösségi média nem mindig egészséges a számunkra, megbocsátható lenne, ha azt feltételezhetnénk, hogy a digitálisan folyékonyan beszélő generációk, akiknek a tagjai naponta több mint három órát töltenek a telefonjuk nyomkodásával, nagyobb társadalmi beteljesülést tapasztalnak.

Azonban pont ezek a felületek azok, amelyek hozzájárulnak a magány érzésének kialakulásához.

Míg a digitális világot közösségi térnek tekintjük, az ember általában nem kapja meg azokat a mélyebb kapcsolatokat, amelyekre szüksége van a való életben. Ironikus módon ezek a platformok, amelyek célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket, hozzájárulhatnak a magány érzéséhez és a személyes kudarctól való félelemhez, sőt fokozhatják is ezeket az érzéseket. Mindez negatívan hat a mentális egészségünkre

– magyarázzák a szakemberek. 

A közösségi média túlzott használata emellett elősegítheti az összehasonlítás gondolkodásmódjának, illetve a kétségbeesés érzésének kialakulását is. A társadalmi összehasonlítás csapdája gyorsan megkérdőjelezi az embereket saját életükkel, társas viszonyaikkal kapcsolatban, ami miatt könnyen elégedetlennek érezhetik magukat.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as és 80-20-55-20-as telefonszámot, vagy keresse fel az alábbi elérhetőségek egyikét:

  • Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20
  • Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/
  • Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123
  • Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ): 137-000

(Borítókép: A tinédzserek mentális egészségét befolyásolja az okostelefon-használat mértéke. Fotó: Getty Images / Maskot)