Ennyit költenek a magyarok a karácsonyi vacsorára: váratlan dolgok derültek ki az új felmérésből

Ennyi pénzt áldoznak a magyarok a karácsonyi vacsorára.

Magyarok karácsonyi vacsorája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Costa Coffee és az Opinio felmérése szerint a megkérdezettek majdnem fele legfeljebb 20 000 forintot költ a karácsonyi vacsorára, 16 százalékuk 20 ezer és 30 ezer forint között szán erre a célra.

Magyarok karácsonyi vacsorája   

A Costa Coffee tájékoztatása szerint a magyarok 6 százaléka 30 ezer és 50 ezer forint között, 4 százaléka több mint 50 ezer forintot tervez áldozni az ünnepi fogásokra. Ugyanakkor a válaszadók negyede nem költ erre, mivel vagy vendégségbe megy, vagy nem ő fizeti a karácsonyi vacsorát.

A kutatás alapján az ajándékok terén egyre nagyobb tudatosság jellemző a magyarokra.

GettyImages-900246764
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

A megkérdezettek 35 százaléka ugyan vesz ajándékot, de előre megbeszélt összeghatár alatt teszi azt. Minden negyedik válaszadó kifejezetten hasznos, a mindennapi életben szükséges dolgokat vásárol, míg a válaszadók ötöde egyáltalán nem vesz idén ajándékot.

A megkérdezettek 8 százaléka költ prémiumajándékokra, például magas minőségű kávéra, ugyanennyien számoltak be arról is, hogy a vásárlás közben néha "elszalad velük a ló", és sokat költenek ajándékra. Érdekes, hogy mindössze a válaszadók 5 százaléka gondolkodik saját készítésű ajándékokban - közölte a Costa Coffee.

A karácsonyi ajándékbeszerzést a megkérdezettek 39 százaléka december elején kezdi el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A felmérésben megkérdezték, hogy mi az a három dolog, amit örömmel elhagynának a karácsonyból. Az élen a bevásárlás és tömeg, az extra kiadások és a tökéletességre törekvés, valamint az ezzel járó feszültség állt.

A Costa Coffee és a Caffe Vergnano kizárólagos forgalmazója Magyarországon a Coca-Cola HBC Magyarország. A kutatást az Opinio a Coca-Cola HBC Magyarország megbízásából 2023 decemberében 1151 fő megkérdezésével készítette. A minta reprezentatív a magyar 16-59 éves korú, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, végzettség, lakóhely típusa és földrajzi elhelyezkedése szerint.

Ha még nem döntötted el, hogy mi lesz a karácsonyi menü, kattints ide pár zseniális receptért.

Karácsonyi menü 5 ezer forint alatt: fillérekből is készülhetnek ízletes ünnepi fogások

Olcsó alapanyagokból is nagyon finom és változatos karácsonyi menüt állíthatsz össze.

Karácsonyi menü 5 ezer forint alatt: fillérekből is készülhetnek ízletes ünnepi fogások

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük