Coloradóban kizárták Donald Trumpot az elnöki előválasztásról

2023. dec 20. 6:56
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Kizárta a colorádói legfelsőbb bíróság Donald Trumpot az elnöki előválasztásról/Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall

A mostani ítélet az államban március 5-én tartandó republikánus előválasztásra vonatkozik, de a döntés hatással lesz a volt amerikai elnök státuszára a jövő évi általános választásokon is / Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall

Az államban az amerikai alkotmány felkelési záradéka alapján kedden alkalmatlannak nyilvánították Donald Trumpot az elnöki hivatal betöltésére.

Kizárta a colorádói legfelsőbb bíróság Donald Trumpot az elnöki előválasztásról. A volt amerikai elnököt ismét alkalmatlannak találtak arra, hogy később elnöki hivatalát betöltse. A döntést a coloradói legfelsőbb bíróság kedden az amerikai alkotmány felkelési záradéka alapján hozta meg.

A bírák elrendelték, hogy Trumpot töröljék az állam elnökválasztási előválasztási szavazólapjáról: mindezt a 2021. január 6-án a Capitoliumban történtek miatt rendelték el, amivel kapcsolatban megállapították, hogy a politikus lázadást követett el.

Donald Trump állva tapsolta meg Mága Zoltán hegedűjátékát New Yorkban – Az exelnök Orbánnak is üzent - videó

Donald Trump állva tapsolta meg Mága Zoltán hegedűjátékát New Yorkban – Az exelnök Orbánnak is üzent - videó

Később az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságán is döntés születhet arról, hogy kizárják-e Trumpot a jelöltségből. A mostani ítélet az államban március 5-én tartandó republikánus előválasztásra vonatkozik, de a döntés hatással lesz a volt amerikai elnök státuszára a jövő évi általános választásokon is.

Colorado egyébként demokrata állam, szóval valószínűsíthetően Joe Biden győz majd Trump sorsától függetlenül is. Trump kampányának szóvivője azonban elmondta, hogy a történtek miatt fellebbezést nyújtanak be az amerikai legfelsőbb bíróságon – írja a Guardian cikke nyomán a hvg.hu.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Donald Trump

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Donald Trump elnökválasztás