Hirdetés

Biztonság a felhőben: hogyan védjünk a vállalati információinkat 2024-ben?

2023. dec 20. 0:00
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Fotó: 123rf.com

A digitális adattárolásra történő átállás rengeteg vállalat életét könnyítette meg az utóbbi években. A felhő-infrastruktúra forradalmasította a szervezetek működését, páratlan rugalmasságot, skálázhatóságot és költséghatékonyságot kínálva. A nagyobb hatalomhoz azonban nagyobb felelősség is társul: a felhőben tárolt üzleti információk védelme még sosem volt ennyire kritikus tényező.

A felhőalapú tárolás előnyei

Mielőtt a felhőbiztonság leghatékonyabb módjaira térnénk, előbb ismerkedjünk meg a legfontosabb előnyökkel, melyeket a cloudban tárolt adatok nyújtanak! A rugalmasság sarkalatos pont, ez teszi ugyanis lehetővé, hogy az információk dinamikusan alkalmazkodjanak a tárolási igényekhez. A skálázhatóság egy másik kulcsfontosságú jellemző, amellyel az erőforrásokat zökkenőmentesen igazíthatják az aktuális igényekhez. A költséghatékonyság nyilvánvaló, mivel a felhőszolgáltatások kiküszöbölik a fizikai infrastruktúrába történő beruházásokat, ezáltal pedig az együttműködés is leegyszerűsödik. Hogy miért? Nos, az alkalmazottak a világ bármely pontjáról valós időben hozzáférhetnek minden dokumentumhoz és akár szimultán is dolgozhatnak azokon.

A fenti előnyök mellett azonban vannak olyan égető kérdések a témában, amelyekkel a vállalatoknak foglalkozniuk kell, hogy valóban kihasználhassák a felhőalapú tárolás minden előnyét. Ilyen az adatvesztés, a felhőszolgáltatáson található biztonsági rések és az adatvédelmi aggályok – ezek komolyabb fenyegetést jelentenek, mint eddig bármikor.

Így tároljuk biztonságosan az adatainkat vállalatként

Az egyre inkább digitalizálódó üzleti életben nem lehet eléggé hangsúlyozni az információk védelmének fontosságát – ez különösen akkor nehézkes, ha az online térben tárolt adatokról beszélünk. De néhány egyszerű szabály betartásával a felhőalapú megoldásokba zárt dokumentumok is érintetlenek maradhatnak.

Erős hozzáférési ellenőrzés

Az érzékeny adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés elleni védelem elsőszámú eszköze a szigorúbb belépési ellenőrzés megvalósítása. A felhasználói jogosultságok részletes meghatározása és kezelése biztosítja, hogy az egyének csak a szerepükhöz szükséges adatokhoz férjenek hozzá. Rendszeresen vizsgáljuk felül és frissítsük a hozzáférési jogosultságokat a szervezeti változásokhoz igazodva, valamint folyamatosan újíttassuk meg a jelszavakat kollégáinkkal.

Kétlépcsős azonosítás

A kétfaktoros hitelesítés magasabb szintre helyezi adatbiztonságunkat azáltal, hogy a felhasználóknak kétféle azonosítást is meg kell adniuk az érzékeny információkhoz való hozzáférés előtt. Ez történhet akár egy saját mobileszközre küldött kód, egy telefonra érkező SMS, vagy egy ujjlenyomat beolvasás révén is. A kétlépcsős azonosítás jelentősen csökkenti a jogosulatlan hozzáférés kockázatát, még akkor is, ha a bejelentkezési adatok kiszivárogtak.

Adatvédelem

Az átfogó adatvédelmi irányelvek kialakítása és betartása alapvető fontosságú annak meghatározásához, hogy hogyan kezeljük, tároljuk és osszuk meg az információkat saját szervezetenünkön belül. Ezeket a szabályzatokat minél világosabban kommunikáljuk alkalmazottainkkal, és biztosítsuk, hogy tisztában legyenek az információk integritásának és bizalmas jellegének megőrzésével kapcsolatos felelősségükkel.

Titkosítás

Az adatok titkosítása mind az adatátvitel során, mind pedig nyugalmi állapotban a felhőbiztonság egyik vitathatatlan sarokköve. Használjunk fejlett titkosítási algoritmusokat adataink védelmére a szerverek és felhasználói eszközök közötti átvitel során, valamint a szervereken történő tároláskor. Ezzel biztosíthatjuk, hogy még ha adataink illetéktelen kezekbe is kerülnének, a titkosítási kulcs nélkül olvashatatlanok maradjanak.

Biztonsági patch-ek, frissítések

A biztonsági javítások és frissítések rendszeres alkalmazása elengedhetetlen a felhőinfrastruktúra sebezhetőségének mérsékléséhez. A szolgáltatók gyakran adnak ki frissítéseket az ismert biztonsági problémák kezelésére, legyünk tehát naprakészek és folyamatosan alkalmazzuk ezeket. Így ugyanis azonnal alkalmazható védelmet kapunk az esetlegesen felmerülő fenyegetésekkel szemben.

Intelligens biztonsági megoldások

Az egyre fejlettebb biztonsági megoldások kihasználása ma már kötelező, hogy versenyben maradhassunk a potenciális fenyegetésekkel szemben. Az SAP on AWS használatával például vállalkozásunk magasabb szintű biztonságot érhet el a szerepkör alapú hozzáférés-szabályozás, a titkosítási lehetőségek és a rendszeres biztonsági frissítések révén. Emellett a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási algoritmusok alkalmazása segíthet a gyanús tevékenységek valós idejű azonosításában és az azokra történő minél gyorsabb reagálásban.

Az oktatás fontossága

Bár az interneten tárolt adatok szempontjából a technikai intézkedések végrehajtása számít alapvetőnek, ugyanilyen fontos a munkaerő oktatása is. Az alkalmazottak gyakran a leggyengébb láncszemek jól felépített biztonsági láncunkban, hiszen megfelelő ismeretek híján akaratlanul is veszélyeztetik az adatokat. Olyan egyébként elkerülhető gyakorlatokkal okoznak hihetetlen károkat, mint az adathalász e-mailekre való kattintás, vagy a gyenge jelszavak használata.

A felhőalapú tárolás előnyeinek és kihívásainak megértésével és az alkalmazottak oktatásának előtérbe helyezésével hatékony védelmet alakíthatunk ki a potenciális fenyegetésekkel szemben. Az olyan innovatív megoldások, mint az SAP on AWS alkalmazása tovább erősítik helyzetünket, biztosítva, hogy vállalkozásunk 2024 felhőalapú céges környezetében is boldogulni tudjon.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget