szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kémhálózat lebukott tagjai közül többen húsz év körüli fiatalok, van közöttük egy egyetemista lány és egy jégkorongozó is. A pénzt a hálózat tagjai kriptovaluta-átutalások formájában kapták meg.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

Egy Oroszország javára kémkedő hálózat tizenhárom tagját ítélte el kedden egy év és egy hónaptól hat évig terjedő szabadságvesztésre a kelet-lengyelországi Lublin város bírósága. A kémhálózat egy további, 17 éves tagját egy nevelőintézetben helyezik el.

Az egy orosz, két fehérorosz és tizenegy ukrán állampolgárságú elítélt közül többen húsz év körüli fiatalok, van közöttük egy egyetemista lány, és egy jégkorongozó is.

Az elítélteket március és augusztus között vettek őrizetbe Lengyelország különböző településein.

A 104 kötetből álló vádirat szerint a kémcsoport katonai létesítmények és kulcsfontosságú infrastruktúra, ezen belül vasútvonalak és repülőterek, valamint az Ukrajnába irányuló katonai és humanitárius szállítmányok megfigyelésével foglalkozott, a NATO-val és Lengyelországgal szemben ellenséges propagandát terjesztett, és szabotázsakciókat is előkészített.

A fiatalok az orosz belbiztonsági szolgálat (FSZB) javára, pénzjutalom ellenében tevékenykedtek. A beszervezésnek "nem volt formális jellege", a pénzt a hálózat tagjai kriptovaluta-átutalások formájában kapták meg.

Az ítélethirdetés után Piotr Lopatynski, a lublini ügyészség munkatársa a sajtónak "a kémhálózat szervezésének példa nélküli, korszerű módját" említette az ügy kapcsán.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak azonban tárgyalás nélküli ítélethozatalt kértek, vagyis gyakorlatilag önként vállalták a kiszabott büntetést. Egy részük azt is kérelmezte, hogy büntetését Lengyelországban tölthesse le, és annak kezdetéig előzetes letartóztatásban maradhasson.

Mitrovits Miklós: Nehéz megmondani, hogy Ukrajna kibírja-e a következő egy évet

Ukrajna lényegében az amerikai és európai politikától függ, és ebben a helyzetben nem meglepő, hogy vita van a háború folytatásával kapcsolatban - erről beszélt a hvg360-nak adott interjúban Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Egyik fél sem áll nyerésre, Putyinnak épp elég, hogy ilyen állapotban van Ukrajna.