Ipari hó lepte meg Vácot és Angyalföldet

2023. dec 19. 17:09
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Az ipari havazás az ipari körzetek tágabb környezetében alakul ki /illusztráció: MTI/Vajda János

Az ipari havazás az ipari körzetek tágabb környezetében alakul ki / Illusztráció: MTI/Vajda János

Ipari hótól volt fehér a táj Vácon és Angyalföldön. A különleges jelenség a hideg, szürke időben az ipari körzetek tágabb környezetében alakulhat ki.

Inverziós légrétegződés esetén a levegő a megszokottól eltérően felfelé melegszik: a meleg levegő a hideg levegő fölé áramlik, így gátolja a talaj közeli levegő függőleges irányú öntisztuló mechanizmusait – írja az időkép.hu.

(A legfrissebb hírek itt)

De mi is az az ipari hó?

Mint az oldalon kifejtik: az egyre szennyezettebbé, párásabbá váló, hidegebb levegő a felszín közelében megreked és a mesterséges eredetű, felszínről származó szilárd szemcsék és a növekvő páratartalom együttes hatására csapadék képződik. Ez a csapadék hőmérséklettől függően szitáló eső, havas eső, hódara vagy nagyobb hópehely formájában is megjelenhet.

Ilyen időjárási helyzetekben főként az ipari területeken és azok néhány kilométeres környezetében hullhat akár pár centis friss hó, mely a gyárak által az egyébként is magas páratartalmú, alacsony szintű rétegfelhőzetbe juttatott vízgőz kikristályosodásának következménye. A páratartalom értéke az országban sokfelé 90% feletti, Vácott például jelenleg 99%-os, így alakulhatott ki az ipari havazás.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

időjárás

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

időjárás Havazás vác ipari