Hivatalos személy elleni erőszak miatt Donáth Anna és Gurmai Zita mentelmi jogának felfüggesztését kéri az ügyészség

Donáth Anna
Vágólapra másolva!
Polt Péter legfőbb ügyész csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.
Vágólapra másolva!

A rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság emberei 2022. február 21-én egy VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a Büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen - írja a közlemény

A szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt akart bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük

Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.

Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek.

A felmerült bizonyítékok alapján

a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Gurmai Zita országgyűlési képviselő, míg az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.


A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség.

Az ügyészség közleményében említett eset az Iványi Gábor alapítványánál történt házkutatáshoz kapcsolódik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában azért tartottak házkutatást, mert nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja merült fel. A büntetőeljárásban szükségessé vált bizonyos okiratok felkutatása és lefoglalása, a nyomozók ezért keresték fel az Oltalom Dankó utcai irodáit, helyiségeit.

Iványi Gáboréknak negyedmilliárdos adótartozása keletkezett, mert nem fizették be munkavállalóik után maradéktalanul a járulékot. Ezzel nemcsak a kölltségvetést érhette kár, hanem adott esetben az egyes alkalmazottakat is.

ILYEN ESETBEN A MUNKÁLTATÓ SZABÁLYSZEGÉSÉTŐL FÜGGŐEN VESZÉLYBE KERÜLHET AZ ÉRINTETT MUNKAVÁLLALÓK EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSA, AHOGY GONDOK ADÓDHATNAK A NYUGDÍJUK KÖRÜL IS.

Ezt az eljárást akarta akadályozni Donáth Anna és Gurmai Zita.