Több millió négyzetméternyi gyorsforgalmi utat újítottak fel itthon, jövőre folytatják

útfelújítási program építkezés FOTÓ ÁLTALÁNOS KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY út útfelújítás
Tiszafüred, 2015. március 23. Felmart aszfaltréteg a 33-as főúton Tiszafüred és Poroszló között 2015. március 23-án. Közel 6 milliárd forintból újítják fel a 33-as főút Füzesabony külterülete és Tiszafüred belterülete közötti 38 kilométeres szakaszát. A beruházás részeként a főút mentén több szakaszon kerékpárút is épül. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
December 15-én véget ért Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújításának első éve.
Vágólapra másolva!

Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által 2022. szeptember 1-jén üzemeltetésre, fenntartásra, fejlesztésre átvett 1237 kilométer hazai gyorsforgalmi út 43 százaléka, azaz 538 km kerül a többi úttal azonos műszaki szintre 2025-ig.

Az idei munkálatok április 12-én, a letenyei határátkelő elbontásával indultak. A burkolatok szintrehozása során a teljes főpálya 19 százaléka megújult 2023-ban:

3,6 millió négyzetméteren cserélték a régi, tönkrement burkolatot új aszfaltra.

Nemcsak a felső kopó-, hanem ahol szükséges volt, ott a kötő- és alapréteget is cserélték, sőt bizonyos helyeken a mélyebb szerkezeti részeket is javítani kellett. Az elvégzett feladatokhoz 400 terelést építettek ki országszerte.

A nyolc hónapig tartó munkák során

félmillió tonna aszfaltot használtak fel kilenc gyorsforgalmi úton.

Az elvégzett burkolatcsere négyötöde az M7, M3, M1 autópályákon történt, csak ezeken a sztrádákon 2,8 millió négyzetméteren dolgoztak.

A szintrehozás mellett idén megújult 106 híd és felüljáró, 140 pihenőben kiépítették a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét, elindították a pihenők épületeinek és környezetének megújítását. A tervek szerint 2024-ben legalább ugyanekkora mértékben újulnak meg a hazai autóutak, autópályák, folytatódik a pihenők felújítása is. 2025-ig 50-60 csomópont esetében a vízelvezető-rendszereket, az esetleges rézsűcsúszásokat is kijavítják.