Egy 800 éves dupla fejű sárkánnyal díszített gyógyító edényt tártak fel egy török kastélyban

gyógyító edény
A gyógyító edényt egy kastélyban találták Törökország délkeleti részén. Állat harapások elleni védelemre szánták.
Vágólapra másolva!
Törökországban egy Artuquid-dinasztia korabeli kastélyban egy gyógyító edényt fedeztek fel a régészek. Az edényt egy skorpió, egy kutya, egy kígyó és egy kétfejű sárkány rajz díszíti és állat harapások elleni védelemre szánták. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Vannak az edényen mágiával kapcsolatos kifejezések és szimbólumok, köztük a Koránból való versek is. Az edényt egy terrakotta vízvezetékben találták egy körülbelül 12.000 évvel ezelőtti ősi település, Hasankeyf helyszínén. Az ásatások 1985 óta folynak és egyre sürgetőbb, mert az Ilsu gátszerkezet áradást okozott a helyszín részeiben.

A gyógyító edényt egy kastélyban találták Törökország délkeleti részén. Állat harapások elleni védelemre szánták. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/800-year-old-healing-bowl-emblazoned-with-double-headed-dragon-unearthed-in-turkish-castle

Az edény a 12. Vagy a 13. Századból származik, amikor az Artuqid-dinasztia uralkodott a területen.

Az Artuqid-dinasztia építette a kastélyt körülbelül ebben az időben. Ez a dinasztia uralta a Hasankeyf körüli területet körülbelül 3 évszázadon át és konfliktusba kerültek a keresztesekkel és a Bizánci Birodalommal.

Az illusztráció kiemeli a gyógyító edényen lévő képeket és a szöveget, melyek közt vannak a Koránból származó versek. Forrás:https://www.livescience.com/archaeology/800-year-old-healing-bowl-emblazoned-with-double-headed-dragon-unearthed-in-turkish-castle

A figurák szerint, aki vizet iszok a gyógyító edényből, védett lesz az állat harapások ellen, vagy ha azután iszik belőle, hogy egy állat megharapta, akkor meggyógyul. A gyógyító edény sok kultúrában megtalálható. Az ásatás vezetője, Zekai Erdal irodalomkutatást végzett és 22 példát talált rá, amik főleg múzeumokban, vagy magán gyűjteményekben vannak.Talált példákat aukciós házak web oldalain is.

A középkorban a gyógyító edényeket a Közel-Kelet részein használták.

A régión kívül a tibetiek használtak edényeket hasonló célokra és a tibeti verzió továbbra is használatos a modern időkben.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)